Weerman David Dehenauw: ‘Het klimaat zal onregelmatiger worden’
‘Door de klimaatopwarming zullen orkanen intenser worden’, zegt weerman David Dehenauw.
3 SEPTEMBER 2017
Het orkaanseizoen leidt tot ongeziene verwoestingen in Centraal- en Noord-Amerika. In de Verenigde Staten zorgt Harvey voor 200 miljard dollar schade. Er vallen 90 doden.
Hoe uitzonderlijk was Harvey?
David Dehenauw: Qua windsnelheden was hij niet uitzonderlijk. Wel bijzonder was de hoeveelheid neerslag. In de streek rond Houston viel in enkele dagen meer dan 1000 millimeter regen.
Hoe kwam dat?
Dehenauw: Een orkaan verliest aan kracht als hij boven land komt, maar de regen gaat natuurlijk niet verloren. Toen Harvey boven Texas kwam, was er een hogedrukgebied in de Verenigde Staten waardoor de orkaan niet verder kon trekken en boven één gebied uitregende. Bovendien bevatte Harvey veel regen doordat het zeer warm was boven de Golf van Mexico. Bijgevolg verdampte er meer water en werden er meer wolken gevormd. De combinatie van die twee elementen zorgde voor een uitzonderlijke cocktail.
Dus Harvey was zo erg door de klimaatopwarming?
Dehenauw: Een complex fenomeen als een orkaan kun je nooit helemaal aan de klimaatopwarming toeschrijven. Dat Harvey door het hogedrukgebied boven Texas bleef hangen had daar niets mee te maken. Maar de klimaatopwarming is een signaal op de achtergrond dat er altijd is en dat de problemen intensiveert. Hoe warmer de wereld wordt, hoe meer waterdamp de lucht kan bevatten. Dat zien we wereldwijd. Ook in Groot-Brittannië, dat volledig omgeven is door oceanen, neemt het aantal overstromingen toe.
De kans op intense buien zal toenemen, ook in België
Zal de klimaatopwarming tot meer noodweer leiden?
Dehenauw:Er zullen niet noodzakelijk meer orkanen zijn. De kans dat ze intenser worden, neemt wel toe. Een orkaan leeft van de verdamping van warm zeewater. Hoe meer warm zeewater, hoe meer energie die orkaan krijgt en hoe groter de windsnelheden kunnen worden. Dat zien we nu al in de statistieken. Exacte voorspellingen kunnen we moeilijk maken. De data over orkanen zijn pas betrouwbaar sinds de jaren zeventig, toen we operationele satellieten hadden. Wat mogen we in België verwachten?
Dehenauw: Wat er exact zal gebeuren, is moeilijk te voorspellen. Zeker is dat het klimaat onregelmatiger zal worden. Door het warme zeewater zal de intensiteit van buien en onweren toenemen. Dat zullen we vooral aan de kust merken. Dat betekent niet dat er meer regen zal vallen. In de winter zal het waarschijnlijk meer regenen en in de zomer minder. Er kunnen ook meer droge periodes zijn. Nu al zijn de winters natter. De zomers zijn nog erg variabel: hoeveel regen er valt, hangt af van het jaar en de plaats.
Wanneer zullen we dat in België echt merken?
Dehenauw: Het klimaat is iets dat je op dertig jaar moet bekijken. Die veranderingen zullen heel geleidelijk gebeuren. Veel zal ook afhangen van hoe de klimaatopwarming evolueert en of we dat kunnen stuiten. Maar als de wereld warmer wordt, zal de kans op intense buien toenemen, daar zal ook België niet aan ontsnappen.
U zegt dat dat geleidelijk zal gebeuren, maar het ene klimaatrecord na het andere lijkt te sneuvelen.
Dehenauw: Dat gebeurde vroeger ook, maar nu is er meer media-aandacht en interesse vanuit de publieke opinie.
Knacks jaaroverzicht 2017
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier