Vrije Tribune

‘We moeten de gijzelaars uit de tunnel van de vergetelheid halen’

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

In een gezamenlijk opiniestuk roepen 38 ondertekenaars op om  de gijzelaars niet te vergeten die momenteel nog door Hamas worden  vastgehouden.


De mobilisatie om de vrijlating te eisen van de gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden, mag niet verzwakken. Zij moeten zo snel mogelijk worden vrijgelaten.

In Gaza worden al meer dan negen maand lang 119 mensen vastgehouden, ontvoerd door de terroristen die de bloedbaden van 7 oktober hebben aangericht.

Wij denken eensgezind aan alle burgerslachtoffers van de oorlog die sindsdien is uitgebroken.

De gijzelaars werden op 7 oktober 2023 bij zonsopgang ontvoerd in het zuiden van Israël. Velen van hen waren voorstanders van vrede en co-existentie tussen Palestijnen en Israëliërs. Sommigen dansten op een muziekfestival, anderen sliepen vredig in hun boerendorp.

Sommige van onze medeburgers zijn hun bestaan vergeten of hebben het diep in een tunnel van ontkenning geduwd. Deze gijzelaars hebben 24 verschillende nationaliteiten en achtergronden: joden, christenen, moslims, zwarten, blanken en Aziaten. Hun leeftijd varieert van 1 tot 86 jaar.

Op basis van de getuigenissen van de honderd gijzelaars die tijdens de wapenstilstand in november zijn vrijgelaten, kennen we hun levensomstandigheden. Meer dan negen maand lang werden de meesten van hen in het donker vastgehouden, met slechts een beetje water en pitabrood om als voedsel te delen.

Ze kregen geen zorg of medicijnen. En voor zij die gewond raakten tijdens het bloedbad, waren er enkel rudimentaire interventies, die soms leidden tot infecties en handicaps.


Een enorm trauma



Van de 119 gijzelaars die nog steeds in handen zijn van verschillende terroristische groeperingen, zijn er al ongeveer veertig bezweken aan deze mishandeling. De overlevenden worden dagelijks onderworpen aan vernederende en onmenselijke behandelingen.

Zowel mannen als vrouwen worden bedreigd, gemarteld en verkracht. Jonge vrouwen onder de twintig, zoals Naama Levy, Liri Albag, Daniela Gilboa, Agam Berger en Karina Ariev, die op 7 oktober werden verkracht, zouden deze maand in een Gaza-tunnel een baby van hun verkrachters kunnen baren. De moeder van Noa Argamani, die ongeneeslijk ziek is en kanker heeft, hoorde de stem van haar dochter trillen in een propaganda-opname van Hamas. Ook bij de gezinnen van de gijzelaars is het psychologische trauma enorm.



Laten we ze niet uit ons geheugen wissen



Wij, Belgische burgers die hebben gedemonstreerd voor de vrijlating van Olivier Vandecasteele of om vervolgde Iraanse vrouwen te steunen, kunnen niet zwijgen of blind blijven voor de tragedie van de gijzelaars die door Hamas-terroristen zijn ontvoerd. En toch bleek in de maanden na hun ontvoering de zichtbaarheid van de gijzelaars in de openbare ruimte voor sommigen ondraaglijk: posters werden afgebroken, hun bestaan betwist.

Vandaag zijn deze posters verdwenen. Maar kunnen we ze uit onze herinnering wissen?

Het verstrijken van de tijd en de verschrikkingen van de oorlog hebben een verfoeilijke realiteit bijna gebagatelliseerd, die voor ons allemaal ondraaglijk zou moeten zijn en die zonder beperkingen door de Conventies van Genève wordt veroordeeld: er is geen omstandigheid die het nemen van gijzelaars aanvaardbaar, begrijpelijk of draaglijk maakt.

Onze oproep heeft geen politieke roeping, maar is humanitair. Het is onze menselijkheid die van ons verlangt dat we niet zwijgen en de stem van de gijzelaars en hun families blijven uitdragen totdat ze allemaal naar huis terugkeren.

Namen en leeftijden zijn er om ze in leven te houden: Kfir Bibas, ontvoerd op de leeftijd van 9 maanden, met zijn 4-jarige broertje en hun ouders. Shlomo Mansour, 86 jaar oud; Eitan Abraham Mor, 24 jaar oud;
Maxim Herkin, 36 jaar oud; Omer Wenkert, 23 jaar oud, Doron Steinbrecher, 30 jaar oud, Yosef Hamis Al-Ziadneh, 53 jaar oud, Itzik Elgarat, 68 jaar oud, Alexander Dancyg, 75 jaar oud…

We hebben geen ruimte om ze allemaal te noemen. Maar ze verlaten onze gedachten niet.

De NGO Forum for Families of Hostages and the Missing werd in Israël opgericht na de gruwelijke, mensonterende mishandelingen door de terroristische organisatie Hamas op 7 oktober 2023.

In meer dan 200 steden over de hele wereld komen groepen demonstranten wekelijks vreedzaam bijeen met één doel: aan de gijzelaars en hun families denken, over hen praten, hun bestaan herdenken. Om ze niet te vergeten. En om hun vrijlating te eisen.


Paul Ambach (artiest), Sidney Berneman (ere-advocaat, gewezen praktijklector rechtsfaculteit VUB), David Braun (advocaat), Dr. A. Bochner (dokter), Dr. Maarten Boudry (UGent), Prof. Marc Cogen (VUB, Ugent), Paul Cordy (districtsburgemeester Antwerpen, N-VA), Dr. S. De Man (kinderpsychiater), Annick De Ridder (havenschepen Antwerpen, Vlaams parlementslid N-VA), Dr. André Deutsch (huisarts), Mark Elchardus (Prof, em. VUB), Michael Freilich (Kamerlid N-VA), André Gantman (Gemeenteraadslid Stad Antwerpen), Mark Geleyn (Belgisch voormalig diplomaat), Joel Gemeiner (ondernemer, Brasserie ‘Den Artiest’), Nathalie Jeger (psychotherapeut), Roland Kahn (ondernemer), Hans Knoop (journalist, woordvoerder FJO), Koen Laureyssens (advocaat), Rabbi Menachem Margolin (voorzitter European Jewish Association), Claude Marinower (Fractieleider Open VLD gemeenteraad Antwerpen), Ginette Marinower (psycholoog), Samuel Markowitz (schepen district Antwerpen, Open VLD), Koen Metsu (burgermeester Edegem, kamerlid N-VA), Prof. Dr. Henri Rosenberg (Gewezen docent Radboud Nijmegen, VUB, FVG), Dr. R Salamon (dokter), Silvain Salamon (auteur), Donatienne Schots (advocate), Jean Jaques Schreiber (voorzitter Israelitische gemeente Shomre Hadas), Varda Skowron-Cywie (voorzitter WIZO Federatie België Luxemburg), Barones Regina Sluszny, Cindy Strosberg (klinische psychologe), Ludo Van Campenhout (Ere-Schepen en Ere-Volksvertegenwoordiger), Rik Van Cauwelaert (journalist), Ben Vandeputte (secretaris Christenen Voor Israël), David Vandeputte (voorzitter Christenen Voor Israel), Sam van Rooy (Antwerps fractieleider en volksvertegenwoordiger voor Vlaams Belang), Wim Van Rooy (schrijver), Nico Volckeryck (ondernemer).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content