Wat is nu de conclusie na de Trumpshow in Singapore?
De Amerikaanse president Donald Trump deelde de schouderklopjes uit, maar de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un ging met de winst naar huis.
Normaal gesproken gaat het zo: diplomaten werken achter de schermen aan een overeenkomst en schrijven een tekst, waaraan de leiders tijdens hun toponmoeting nog hooguit een komma veranderen. Vervolgens wordt die tekst ondertekend en schuiven de leiders aan voor een foto. In Singapore draaiden Donald Trump en Kim Jong-un dat scenario om. Er werd geposeerd en ondertekend, waarna duidelijk werd dat het eigenlijke diplomatieke werk nog goeddeels moet beginnen.
Zo schrokken de Zuid-Koreanen zich een hoedje toen Trump bijna terloops zei dat het schrappen van de gezamenlijke militaire oefeningen van zijn land met Zuid-Korea goed nieuws was voor de Amerikaanse schatkist. Wat is er over die oefeningen afgesproken en wat stelt Noord-Korea daartegenover? Betekent de zin in de tekst dat ‘het hele Koreaanse schiereiland wordt gedenucleariseerd’ ook dat Amerika zijn atoomparaplu boven Zuid-Korea weghaalt? Geldt dat dan ook voor Japan?
Van veel zin voor geopolitiek kan Donald Trump niet worden verdacht.
De belangen van de Aziatische bondgenoten waren duidelijk niet veel aandacht waard. De Japanse premier Shinzo Abe inviteerde Kim in ieder geval prompt voor een eigen topontmoeting. De conclusie na Singapore was dat Trump de show had verzorgd, maar dat de – dixit Trump – ‘getalenteerde’ Kim met de winst naar huis ging. En hoe minder Amerikaanse militairen in Oost-Azië, hoe beter ook voor China.
Het valt natuurlijk te verkiezen dat de heren elkaar schouderklopjes geven in plaats van elkaar met de rode knop te bedreigen. Het gevaar voor een nucleair conflict is vandaag niet meer zo groot als, pakweg, zes maanden geleden. Het is tegelijk ook niet de eerste keer dat Noord-Korea belooft om te ontwapenen. Met zijn kernkoppen en zijn langeafstandsraketten komt het dit keer sterker naar de onderhandelingstafel dan tevoren. Als het land uit zijn isolement wil treden, is dit moment daarvoor zeer geschikt. Misschien meent deze Kim daarom wel wat hij zegt. Over de slachtoffers van zijn regime werden in Singapore alvast geen vragen gesteld.
Een andere conclusie is dat de VS een half akkoord met Noord-Korea sloten, terwijl ze enkele weken geleden een veel beter onderhandelde deal met Iran op de schop namen. De kleine dictator uit Pyongyang werd op een schild getild, terwijl de trouwe Canadees Justin Trudeau na de bijeenkomst van de G7 zomaar voor schut werd gezet. West-Europese lidstaten van de NAVO kijken nu al bang vooruit naar de top van de organisatie in juli. Van veel zin voor geopolitiek kan Donald Trump niet worden verdacht. Voorop staat het ego van de president en de arrogantie van dit Amerika, dat zonder bondgenoten kan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier