Wat is het verschil tussen een primary en een caucus?

6 januari 2021, bestorming van het Capitool. De consensus onder trumpisten is: 'Iedereen "weet" toch dat er duistere krachtenaan het werk zijn?' © Anadolu Agency via Getty Images
Rudi Rotthier vanuit de VS

Een caucus is een voorverkiezing die door de politieke partij wordt georganiseerd, een primary is een voorverkiezing die door de staat wordt gehouden. Een primary is een ‘gewone’ verkiezing, met stemhokjes en kiesbrieven. Een caucus is vaak een collectief gegeven, met bijeenkomsten van kiezers, en sympathisanten die uitleggen waarom hun kandidaat beter is.

Dit jaar is er een primeur in Nevada. De staat legt op een primary te houden, maar de Republikeinen houden ook vast aan de caucus en laten de afgevaardigden bepalen door de uitslag van de caucus. Nikki Haley neemt er op 6 februari deel aan de primary, maar niet aan de caucus, Donald Trump, die niet deelneemt aan de primary, is twee dagen later de topfavoriet in de caucus. Ze kunnen dus allebei winnen, maar de 26 afgevaardigden uit de staat worden via de caucus toegekend en gaan dus naar Trump.

Er worden caucussen gehouden in Iowa, Nevada, Alaska (alleen Republikeinen, de Democraten hebben een primary), Idaho, Missouri (alleen Republikeinen), Wyoming, North Dakota (alleen Republikeinen) en Hawaii. Daarnaast kiezen ook een aantal overzeese gebieden met afgevaardigden voor het caucus-systeem, zoals Guam en de Virgin Islands.

Er zijn drie soorten primary: gesloten (alleen voor mensen die geregistreerd zijn voor de partij), halfopen (ook open voor onafhankelijken, die kunnen kiezen om bij de Republikeinen of de Democraten te stemmen) en helemaal open (elke geregistreerde kiezer kan voor om het even welke van de twee partijen in de primary stemmen). 16 staten zijn helemaal open, 7 zijn halfopen.

Super Tuesday, de topdag in de voorverkiezingen, telt meer dan de helft (9 van 16) open of halfopen primary’s.

De Groenen en de Libertaire Partij hebben hun eigen systeem, met plaatselijke vergaderingen waarop vertegenwoordigers worden gekozen, die dan tijdens hun partijconventie een presidentskandidaat verkiezen.

Ontdek het recentste nieuws van de VS verkiezingen 2024.

Lees meer over:

Partner Content