Wat gebeurt er met de bitcoin als Donald Trump dan wel Kamala Harris de verkiezingen wint?

De koers van de cryptomunt bitcoin steeg van minder dan 40.000 dollar begin dat jaar naar meer dan 70.000 dollar vandaag. © Getty Images
Ewald Pironet
Ewald Pironet Senior writer

De koers van de bitcoin bereikt recordhoogtes. Dat heeft alles te maken met Donald Trump. Maar wat als Kamala Harris de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint? Of als de uitslag nog een tijd onduidelijk blijft?

Trump trade is de voorbije maanden een begrip geworden in de financieel-economische wereld: beleggers reageren op elke uitspraak van Donald Trump en anticiperen op zijn mogelijke verkiezingsoverwinning. Het is geen verrassing dat de koers van het aandeel Trump Media & Technology Group mee evolueert met de kansen op een tweede ambtstermijn voor de Republikeinse presidentskandidaat.

Maar ook de aandelen van bijvoorbeeld de Geo Group, een privategevangenisuitbater, zijn de voorbije weken gestegen omdat Trump, in tegenstelling tot zijn Democratische tegenstrever Kamala Harris, enthousiast is over private gevangenissen. En sommige beleggers rekenen erop dat de deportatiekampen voor illegale immigranten die Trump heeft beloofd, zullen worden uitgebaat door ondernemingen zoals de Geo Group.

Het fenomeen Trump trade blijkt het duidelijkst uit de koers van de bitcoin, de voornaamste digitale munt, die bestaat uit computercode en waar geen financiële instellingen of centrale bank aan te pas komt. Begin dit jaar was een bitcoin geen 40.000 dollar waard, nu is dat 73.000 dollar (66.000 euro). Die stijging is vooral te verklaren door uitspraken van Donald Trump.

Wat gebeurt er met de bitcoin als Donald Trump wint?

Trump heeft zich het voorbije halfjaar gepresenteerd als een ‘cryptopresident’. Vijf jaar geleden vond hij nog dat cryptovaluta als bitcoin gebaseerd zijn op lucht en dat de koers te veel op een rollercoaster leek. Maar Trump is daarover van gedachten veranderd. In juni liet hij zich ronduit positief uit over cryptomunten. ‘Bitcoin staat voor vrijheid, soevereiniteit en onafhankelijkheid van dwang en controle door de staat’, verklaarde hij. In zijn bekende stijl zei Trump dat hij van de VS ‘the crypto capital of the planet’ wil maken.

Donald Trump presenteert zich als ‘cryptopresident’. © Getty Images

Trump beloofde met transparantere richtlijnen te komen voor de cryptosector, waarvoor hij in de eerste 100 dagen van zijn ambtstermijn een bitcoin- en crypto-adviesraad wil oprichten in het Witte Huis. En hij kondigde ook aan dat hij op zijn eerste dag als president Gary Gensler zal ontslaan – Gensler is de voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC). Dat klinkt vele cryptoliefhebbers als muziek in de oren, want Gensler toonde zich een tegenstander van digitale munten en verklaarde herhaaldelijk dat de cryptosector wemelt van ‘misbruik en fraude’.

Misschien wel de belangrijkste reden voor de koersstijging van de bitcoin was Trumps verklaring dat hij van plan is om de bitcoin deel te laten uitmaken van de Amerikaanse schatkist. De Amerikaanse overheid bezit op dit moment al een berg in beslag genomen bitcoins, met een waarde van pakweg 13 miljard dollar. Maar die maken nu geen deel uit van de reserves, en dat wil Trump veranderen. Het zou de bitcoin meteen een grote geloofwaardigheid geven en vermogensbeheerders ertoe aanzetten om (meer) in bitcoin te investeren. Het aandeel van de digitale munt in traditionele beleggingsportefeuilles zou toenemen. Wat de koers nog meer de hoogte zou injagen.

Wat gebeurt er met de bitcoin als Kamala Harris wint?

Kamala Harris heeft zich lang op de vlakte gehouden als het over cryptomunten ging. Maar de VS telt ruwweg zo’n 40 miljoen cryptobeleggers en die kunnen in de nek-aan-nekrace niet worden genegeerd, zeker niet na de forse uitspraken van tegenkandidaat Trump ten voordele van cryptomunten.

Kamala Harris hield zich lange tijd op de vlakte over cryptomunten. © Getty Image

Eind september verklaarde Harris voor het eerst voorzichtig dat ze wil dat de VS zich toelegt op innovatie en een dominante rol blijft spelen op het vlak van blockchain, de technologie die onuitwisbare transacties vastlegt en een cruciale rol speelt bij cryptomunten. Harris benadrukte in speeches vooral dat ze de cryptobeleggers beter wil beschermen en dat ze wil zorgen voor meer financiële stabiliteit. Ze kondigde een strenger toezicht op de cryptomarkt aan en ook een duidelijk wettelijk kader, gericht op veiligheid en zonder onnodige bureaucratie.

De uitspraken van Harris worden gezien als een breuk met het beleid van president Biden, dat zeer kritisch stond tegenover cryptomunten. Over het algemeen wordt toch verwacht dat de koers van de bitcoin wat zal terugvallen als Harris de verkiezingen wint, omdat die nu al sterk is gestegen in de veronderstelling dat haar tegenkandidaat en ‘crypto lover’ Trump het haalt.

Wat als het lang onduidelijk blijft wie president wordt?

De peilingen geven aan dat er nauwelijks verschil zit in het aantal stemmen dat Harris en Trump zullen binnenhalen en daarom wordt er rekening mee gehouden dat de verkiezingsuitslag tot controverse en rechtszaken zal leiden. Er wordt ook gespeculeerd of Trump en zijn aanhangers zich zullen neerleggen bij een eventuele overwinning van Harris.

Een periode van onzekerheid behoort dus zeker tot de mogelijkheden en de vraag is hoe beleggers zullen reageren. De verwachting is dat aandelen daaronder zullen lijden. Maar wat de koers van de bitcoin dan zal doen is een groot vraagteken. Want in het verleden is de koers van de bitcoin tijdens periodes van onrust zowel fors gestegen als fors gedaald. Het kan dus alle kanten op gaan.

Er zijn ook cryptogoeroes die zeggen dat de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet zo belangrijk is voor de koers van de bitcoin. Investeerder Dan Tapiero en cryptoanalist Pav Hundal bijvoorbeeld zien de koers van de bitcoin tegen eind dit jaar sowieso stijgen naar 100.000 dollar, ongeacht wie er straks het Witte Huis zal betreden. Het illustreert nog maar eens dat de bitcoin eigenlijk geen munt is, maar vooral een gokmiddel.

Waarom bitcoin een verraderlijke zeepbel is




Partner Content