Washington kondigt ‘represailles’ aan na dood van drie Amerikaanse soldaten in Jordanië

Joe Biden
Joe Biden op 27 januari 2024. © AFP

De Verenigde Staten hebben ‘consequente’ vergeldingsmaatregelen aangekondigd na de dood van drie Amerikaanse soldaten in Jordanië. Dat heeft het Witte Huis maandagavond bekendgemaakt.

Drie Amerikaanse militairen werden in de nacht van zaterdag op zondag gedood bij een droneaanval op hun basis in het noordoosten van Jordanië, aan de grens met Syrië. Er vielen ook 34 gewonden. 

Volgens de woordvoerder van de Jordaanse regering vond de droneaanval niet plaats op zijn grondgebied, maar op een militaire basis in Syrië.

De Amerikaanse president Joe Biden wees voor de aanval met een beschuldigende vinger zondagavond al naar radicale groeperingen uit Syrië en Irak die de steun krijgen van Iran. Teheran ontkende maandagochtend dat het een rol gespeeld heeft bij de drone-aanval.

‘Joe Biden gaat op een zeer consistente manier reageren. Er komen consequente represailles’, zei John Kirby, de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, maandagavond op CNN. Maar hij verzekerde ook dat de VS niet op zoek zijn naar een oorlog met Iran of een breder conflict in het Midden-Oosten.

Partner Content