Waarom weerman zijn in Noord-Korea geen pretje is
Frank Deboosere mag blij zijn dat hij niet in Noord-Korea werkzaam is, want daar heeft leider Kim Jong-un het niet op weersvoorspellers begrepen.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kan het duidelijk niet hebben wanneer weermannen het bij het verkeerde eind hebben. Tijdens een bezoek aan het Noord-Koreaans hydro-meteorologisch instituut heeft hij de weermannen publiekelijk een veeg uit de pan gegeven voor hun foute voorspellingen, zo schrijft de Noord-Koreaanse staatskrant Rodong Sinmun die spreekt van foto’s waarop een rood aangelopen Kim Jong-un het beteuterd kijkende meteorologisch personeel de mantel lijkt uit te vegen.
Ambtenaren worden in Noord-Korea zelden publiekelijk op hun plaats gezet. De laatste keer dat dit gebeurde was in mei 2012, na een bezoek aan een amusementspark in Pyongyang.
Impact op economie
Blijkbaar zijn Kims zorgen over het weer gelinkt met de mogelijke impact op de economie en lijkt hij zowaar de weermannen de schuld te geven van de droogte in zijn land. De jonge leider benadrukte de nood aan accurate weersvoorspellingen om het leven en de eigendommen van de mensen te beschermen tegen een ‘abnormaal klimaatfenomeen’ en om industrieën zoals de landbouw en de visserij op tijd te beveiligen tegen natuurrampen.
Noord-Korea heeft onder de Kim-dynastie te kampen met grote voedseltekorten. In mei berichtten staatsmedia dat het land de ergste droogte in de lente in 30 jaar meemaakte.
Zo’n twee derde van de 24 miljoen inwoners van Noord-Korea hebben volgens de Verenigde Naties te maken met chronische voedseltekorten die nog worden verergerd door overstromingen, droogte en wanbeheer. Bovendien lijden meer dan één op de vier Noord-Koreaanse kinderen aan ondervoeding.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier