Waarom vrouwen de wereld moeten regeren
Bij nog geen vijf procent van de ondernemingen wereldwijd staat een vrouw aan het roer. Toch zouden bedrijven er alle baat bij hebben om het glazen plafond te doorbreken. Vrouwen, zo blijkt, beschikken immers over betere leiderskwaliteiten dan het zogenaamde ‘sterke geslacht’.
Hoewel de politiek, de financiële wereld en de auto-industrie mannenbastions bij uitstek zijn, zijn het de vrouwen die in 2014 in deze sectoren enkele van de meest prestigieuze functies zullen uitoefenen. Zo dankt Angela Merkel, de Duitse bondskanselier en volgens sommigen de facto leider van de Europese Unie, haar derde ambtstermijn aan de manier waarop ze de eurocrisis aanpakte. En leidt de Française Christine Lagarde al sinds 2011 het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Eind januari komt ook aan het hoofd van de Amerikaanse Federal Reserve een vrouw: de 67-jarige Janet Yellen. Daarmee wordt zij de machtigste centrale bankier ter wereld. Ze staat voor de moeilijke opdracht om de geldkraan dicht te draaien zonder de economie te schaden, maar volgens Nobellaureaat economie Joseph Stiglitz heeft ze de kwaliteiten om dat tot een goed einde te brengen. Hij gaf haar les aan de universiteit van Yale en noemde haar “een van de beste studenten die ik ooit had”.
Bij de Europese Centrale Bank (ECB) doorbreekt de Franse Danièle Nouy dan weer de mannelijke hegemonie. Zij wordt voorzitster van het bankentoezicht van de ECB. Daarvoor zal ze uit haar jarenlange bankenervaring bij de Franse nationale bank en uitstekende technische kennis moeten putten.
Jarenlange ervaring is ook wat de nieuwe CEO van autogigant General Motors, Mary Barra, achter de hand heeft. Ze begon al als achttienjarige voor het bedrijf te werken en klom jaar na jaar omhoog. Midden januari bereikt ze de top, want vanaf dan mag ze zelf aan het stuur staan van General Motors, een van de grootste ondernemingen in de Verenigde Staten.
Het heft in eigen handen
Vrouwen aan het hoofd van belangrijke instellingen: het is een goede zaak. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen minder manipulatief en arrogant zijn, enkel weloverwogen risico’s nemen en de groep boven het eigenbelang plaatsen. Omdat ze meer aandacht hebben voor de sociale situatie onder de werknemers, passen vrouwen hun stijl van leidinggeven ook sneller aan. Ze maken als het ware een strategie op maat van het team.
Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat een andere studie aangeeft dat vrouwelijke werknemers beter geëvalueerd worden dan mannen door mensen lager, gelijk én hoger in rang. Hoe hoger vrouwen op de ladder staan, hoe meer ze boven hun mannelijke gelijken uitsteken. Volgens hun collega’s hebben ze meer integriteit, smeden ze betere sociale banden, werken ze gemakkelijker samen, kunnen ze hun werknemers beter motiveren en lossen ze problemen handiger op.
De eigenschappen waar vrouwen hun mannelijke collega’s nog het meest in overtroeven, beschouwt onze maatschappij ironisch genoeg als ’typisch mannelijk’: het heft in eigen handen nemen en resultaten nastreven. Van die stereotypen laat de studie dus geen spaan heel.
Sleutel tot succes
Populariteit is niet het enige wat vrouwen met hun kwaliteiten winnen. McKinsey & Co, een onafhankelijk consultancybureau, schrijft dat meer vrouwen in de bestuursraad betere bedrijfsprestaties oplevert.
McKinsey & Co wil daarmee niet zeggen dat mannen geen plaats meer verdienen in bestuursraden en allemaal weer naar af moeten. De sleutel tot succes ligt in diversiteit. Hoe uiteenlopender de bestuursraad – vrouw en man, jong en oud – hoe productiever de organisatie. Verschillende perspectieven geven meer uitzicht op het oplossen van een probleem.
2014 zal echter nog niet het jaar zijn waarin vrouwen massaal de hoogste echelons van het bedrijfsleven en de politiek betreden. Maar met de aanstelling van Janet Yellen, Mary Barra en Danièle Nouy vertoont het glazen plafond wel enkele barsten. Van een doorbraak is voorlopig nog geen sprake, alle leiderskwaliteiten ten spijt. (LR/TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier