Waarom vluchtelingen Frankrijk mijden

Ehab Ali Naser, Syrische vluchteling in Parijs © Reuters

In vergelijking met buurland Duitsland, ontvangt Frankrijk slechts een beperkt aantal Syrische vluchtelingen. Wat maakt het West-Europese land zo onaantrekkelijk?

Terwijl Duitsland naar verwachting tegen het einde van 2015 zo’n miljoen vluchtelingen ontvangen zal hebben, bereidt buurland Frankrijk zich voor op de komst van 65.000 nieuwkomers. Ongeveer evenveel als in 2014. IRIN news zocht uit waarom het land zo ‘impopulair’ is bij Syrische vluchtelingen.

‘Dertien maanden geleden diende ik mijn asielaanvraag in en ik wacht nog steeds op een antwoord’, vertelt de 28-jarige Soedanees Mohammed Salah aan journaliste Anais Renevier in Parijs. ‘Aanvankelijk verbleef ik in een hotel, maar na vier maanden kon ik de prijs voor een kamer niet langer betalen. Nadien sliep ik een tijdje op straat en nu verblijf ik samen met honderden andere migranten in een tijdelijk opgericht opvangcentrum.’

Hotelschool

Migrant in Parijs
Migrant in Parijs © Reuters

Dakloze asielzoekers in Parijs haalden de afgelopen maanden, in tegenstelling tot Calais, zelden het wereldnieuws. Toch is het probleem in de Franse hoofdstad zeker niet minder urgent, stellen verschillende mensenrechtenorganisaties.

Op dit moment verblijft de Soedanese Salah samen met 700 andere migranten in een voormalige hotelschool in het negentiende arrondissement. Een van de weinige plekken waar asielzoekers terecht kunnen in de Franse hoofdstad. Maar weldra dreigt ook deze opvangplaats te sluiten, waardoor al deze mensen op straat terechtkomen. ‘De renovatiewerken van het gebouw zijn nu eenmaal al lange tijd gepland’, legt ambtenaar Séverine Guy uit.

Tijdens de zomer werden wel enkele andere kleinschalige opvanginitiatieven geopend, ‘maar die zijn ruim onvoldoende’, stelt Antoine Decourcelle van de ngo Cimade. ‘Deze plaatsen zitten overvol.’

Bureaucratische regeltjes

Voor vluchtelingen is het belangrijk om een netwerk te hebben waar ze op kunnen terugvallen. In Duitsland is er nu eenmaal een veel grotere Syrische gemeenschap

Naast de beperkte opvangcapaciteit, spelen ook de Franse bureaucratische regeltjes de asielzoekers parten. Eens migranten hun volledig dossier hebben ingediend, duurt het 16 tot 19 maanden vooraleer hun aanvraag wordt afgehandeld. Tijdens die periode mag de asielzoeker niet werken, kan hij geen Franse taallessen volgen en heeft hij geen toegang tot gezondheidsvoorzieningen of huisvestiging. Bovendien worden de meeste aanvragen na deze periode geweigerd, waardoor de migranten moeten terugkeren naar het land van herkomst (of in de illegaliteit verdwijnen). In 2014 werd 22 procent van de asielzoekers erkend als vluchteling (tegenover een Europees gemiddelde van 45 procent).

Door deze omslachtige procedure vermijden, vooral Syrische, vluchtelingen Frankrijk. Ze verkiezen Duitsland of Zweden waar het eenvoudiger is om de status van erkend vluchteling te verwerven.

West-Afrikanen

Maar Decourcelle benadrukt dat dit niet de enige redenen zijn waarom de Syrische vluchtelingen Frankrijk links laten liggen. ‘Voor vluchtelingen is het belangrijk om een netwerk te hebben waar ze op kunnen terugvallen. In Duitsland is er nu eenmaal al een veel grotere Syrische gemeenschap. Frankrijk daarentegen is het nieuwe thuisland voor een grotere groep West-Afrikanen.

Op dit moment werkt de Franse overheid aan een wet die de asielprocedure moet inkorten naar negen maanden. Eerder liet de Franse premier Manuel Valls al verstaan dat ‘Frankrijk dit jaar nog maximaal 30.000 migranten opneemt. ‘Het worden er niet meer, we kunnen niet alle mensen die Syrië ontvluchten in Europa binnenhalen.’ (AVE)

Partner Content