VS tikt Israël op de vingers voor nieuwe nederzettingen
Slechts enkele dagen nadat de Palestijnse militanten van Hamas en Israël een akkoord bereikten voor een ‘onbeperkte’ wapenstilstand in de Gazastrook, heeft Israël besloten 400 hectare van de Westelijke Jordaanoever in te nemen: de grootste oppervlakte sinds 30 jaar. Amerika tikt het land op de vingers.
De Verenigde Staten noemen de beslissing van Israël om 400 hectare land in te nemen op de Westelijke Jordaanoever ‘contraproductief’. Slechts enkele dagen nadat in de Gazastrook een ‘onbeperkt’ staakt-het-vuren inging, kondigde Israël aan zich land toe te eigenen in het nederzettingenblok Etzion bij Bethlehem: de grootste oppervlakte sinds 30 jaar.
De lokale administratie die door het leger geleid wordt, meent dat de bouwplannen een reactie zijn op de ontvoering van en moord op drie Israëlische tieners in de regio in juni, dat meldt de Britse omroep BBC.
‘Verhindert twee-statenoplossing’
Een vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vond dat de aankondiging niet strookte met Israëls gestelde doel om een twee-statenoplossing te bereiken met de Palestijnen, zo schrijft Al Jazeera. ‘We dringen er bij de Israëlische overheid op aan om die beslissing terug te draaien’, aldus Washington.
Ook een Palestijnse vertegenwoordiger reageert op de nieuwssite dat de recente landinname enkel meer verdeeldheid zou veroorzaken na de oorlog in Gaza die aan meer dan 2.000 Palestijnen het leven kostte en meer dan 10.000 gewonden maakte.
De Palestijnse president Mahmoud Abbas riep Israël op de toeëigening te annuleren. ‘De beslissing zal tot meer instabiliteit leiden’, aldus de woordvoerder van de president, Abu Rdainah op Al Jazeera.
‘Grond werd jaar geleden al verkocht’
Volgens de groep Peace Now, die gekant is tegen Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, wil het land de site van 400 hectare in een permanente nederzetting veranderen. Het gaat daarbij volgens de organisatie om land waar de Palestijnen aan vasthouden om een eigen staat op te bouwen, aldus nieuwssite Al Jazeera.
De bouw van een enorme nederzetting, bekend als ‘Gevaot’, werd door Israël sinds 2000 besproken. Een jaar geleden begon de overheid het land te koop aan te bieden voor de bouw van 1.000 woningen.
Peace Now meent dat de toeëigening door Israël de grootste op de Westelijke Jordaanoever is sinds de jaren 1980. Wie eigendomsrechten had, had 45 dagen om in beroep te gaan. Een lokale Palestijnse burgemeester zei dat Palestijnen er grond bezaten met olijfbomen, schrijft de nieuwssite.
Israël komt internationaal wel vaker onder vuur te staan omwille van de nederzettingen en de uitbreiding ervan. De nederzettingen zijn illegaal onder de internationale wetgeving, maar Israël betwist dat.
‘Geen nieuwe, maar uitbreiding bestaande nederzetting’
Volgens Israël zijn de bouwprojecten in Gevaot echter geen nieuwe nederzettingen, omdat de site officieel een wijk is van een reeds bestaande nederzetting, Alon Shvut, enkele kilometers verderop.
Ondertussen verhinderen de nederzettingen de mogelijkheid tot een leefbare Palestijnse staat in een toekomstig vredesakkoord. De Palestijnen willen dat hun staat ook alle grond omvat die door Israël in 1967 werd ingenomen. Maar ongeveer 500.000 Joden leven nu in meer dan 200 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem. Ook 2.4 miljoen Palestijnen wonen er.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier