VS: Senaat verwerpt Trumps migratieplan, maar wordt het niet eens over alternatief

De topfiguren in de Senaat, Republikein Mitch McConnell (links) en Democraat Chuck Schumer © REUTERS

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag geen van de plannen over migratie goedgekeurd. Eerst haalden ‘bipartisan’ (door leden van beide partijen ondersteunde) projecten niet de vereiste 60 stemmen, maar het plan van de president haalde zelfs maar 39 stemmen.

Het Witte Huis had eerder donderdag al gedreigd met een veto tegen ‘mildere’ wetten. Donald Trump wil, zoals bekend, minder migranten en veel meer grensbewaking. Om goedgekeurd te worden, moest het voorstel minstens 60 van de 100 stemmen halen, en in het beste geval kwam een voorstel tot een gewone meerderheid (54 stemmen).

Trump steunde het ontwerp van de Republikein Chuck Grassley, die netjes de ‘vier pijlers’ van Trumps visie op migratie overschreef. Die ‘vier pijlers’, uitgesproken tijdens Trumps eerste State of the Union, zijn: de mogelijkheid voor een deel van de 1,8 miljoen jonge ‘illegalen’ (de Dreamers) om VS-staatsburger te worden, het beveiligen van de grens, beëindigen van de ‘loterij’ met green cards en het verijdelen van het principe van de gezinshereniging voor migrantenwerkers. Dat wetsontwerp werd donderdag met 39 tegen 60 stemmen weggestemd, wat betekent dat er verkozenen uit beide partijen tegen het plan gekant waren. Veertien Republikeinse senatoren stemden tegen die voorstel.

De stemronde bracht geen verlichting voor de Dreamers, van wie het tijdelijk statuut in Maart afloopt.

Partner Content