Protest tegen de wet in Tbilisi. 28 mei 2024. © Reuters

VS schorten militaire manoeuvres met Georgië op

De Verenigde Staten hebben vrijdag bekendgemaakt dat ze de militaire manoeuvres met Georgië die voor eind juli gepland waren, sine die opschorten. De beslissing kadert in een volledige herziening van de relaties met het land in de Kaukasus, dat toenadering zoekt tot Rusland.

De oefeningen zouden van 25 juli tot 6 augustus gehouden worden, maar zijn ‘voor onbepaalde tijd uitgesteld’, deelde het Pentagon mee, na de goedkeuring door Georgië van een omstreden wet op ‘de buitenlandse invloed’.

In mei beslisten de Verenigde Staten hun samenwerking met Georgië te zullen herbekijken. Vanwege de wet vaardigde Washington ook al sancties uit tegen tientallen Georgische functionarissen. De beslissing om de oefeningen uit te stellen, (is te wijten aan valse beschuldigingen van de Georgische regering tegen de Verenigde Staten en anderen’, aldus het Pentagon.

Tbilisi beschuldigde Washington ervan ‘Georgië te hebben aangezet tot het openen van een tweede front tegen Rusland om de druk op Oekraïne te doen verminderen’. Ook zouden de VS hebben deelgenomen aan ’twee staatsgrepen tegen de regerende partij’. Het Pentagon gaf geen verdere verduidelijkingen over de Georgische beschuldigingen.

De VS oordelen weliswaar dat ‘het moment slechtgekozen is om een grootschalige militaire oefening in Georgië te organiseren.’

Georgië werd de afgelopen maanden opgeschrikt door massale demonstraties tegen de omstreden buitenlandse-agentenwet. De tekst houdt onder meer in dat organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit andere landen krijgen, zich moeten laten registreren als ‘agenten’ die door het buitenland worden beïnvloed. De tekst is geïnspireerd op Russische wetgeving die het Kremlin al jaren gebruikt om dissidente stemmen de kop in te drukken. Georgië is sinds eind 2023 officieel kandidaat om tot de EU toe te treden en wil ook NAVO-lid worden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content