VS: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging coronasteun, Senaat nog onzeker

Nancy Pelosi wil weer voorzitter Huis van Afgevaardigden worden © belga

Het Huis van Afgevaardigden heeft met de vereiste tweederde meerderheid ingestemd met de vraag van president Donald Trumps om de waarde van de cheque voor Amerikanen uit het coronasteunpakket te verhogen van 600 naar 2000 dollar (490 naar 1635 euro). De bal ligt nu bij de Senaat, die wellicht dinsdag samenkomt.

Huis van Afgevaardigden stemde met 275 tegen 134 stemmen voor het voorstel. De Democraten hebben de (gewone) meerderheid in het Huis, maar ook een aantal Republikeinen stemde mee wat voor de tweederde meerderheid zorgde.

Nu moet de Senaat zich uitspreken over het plan. Dat zal waarschijnlijk dinsdag gebeuren. In de Senaat zijn de Republikeinen in de meerderheid en is het nog onduidelijk of er voldoende steun is. Binnen Trumps eigen partij is er verzet tegen de verhoging van de steuncheques. Onder de tegenstemmers in het Huis waren 130 Republikeinen.

Het coronasteunpakket ter waarde van 900 miljard dollar (736 miljard euro) werd vorige week door het Congres (het Huis en de Senaat) na lang onderhandelen met grote meerderheid goedgekeurd. Trump weigerde aanvankelijk zijn handtekening onder de deal te zetten en wilde onder andere de waarde van de steuncheque naar 2000 dollar verhogen. Trump ging zondag toch overstag.

Partner Content