VS en taliban ondertekenen akkoord voor einde aan oorlog in Afghanistan

Zalmay Khalilzad, vertegenwoordiger van de US, en Mullah Abdul Ghani Baradar, medeoprichter van de taliban-beweging. (Doha, 29 februari 2020.) © Belga Image

Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten en de Afghaanse taliban hebben zaterdag in Doha (Qatar) een akkoord ondertekend, dat een einde moet maken aan de oorlog in Afghanistan die al meer dan 18 jaar duurt. Het akkoord moet de weg vrijmaken voor directe onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de taliban en de Afghaanse leiders in Oslo volgende maand, zo meldden Amerikaanse functionarissen.

De Verenigde Staten en de NAVO-bondgenoten zullen al hun troepen binnen 14 maanden uit Afghanistan terugtrekken, als de taliban zich houden aan hun engagementen binnen dat akkoord. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring van de Amerikaanse en de Afghaanse regering. Binnen de 135 dagen na de ondertekening van het akkoord, bouwen de VS hun troepenmacht al af tot 8.600 militairen.

In ruil voor de initiële terugtrekking van militairen uit Afghanistan, beloven de taliban hun banden met alle terroristen te breken en te vermijden dat Afghaanse gebieden een toevluchtsoord worden voor militanten. Ook moeten zij vredesgesprekken voeren met de regering in Kaboel.

De Amerikaanse speciale gezant voor de Afghaanse verzoening, Zalmay Khalilzad, en de politieke leider van de taliban, Abdul Ghani Baradar, ondertekenden het akkoord tijdens een ceremonie in het Sheraton-hotel in de Qatarese hoofdstad. Daar vonden de onderhandelingen plaats gedurende meer dan anderhalf jaar.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en vertegenwoordigers uit een twintigtal landen en internationale organisaties woonden de ceremonie bij. Pompeo beschouwt het akkoord als ‘een echte test’ voor de vredesinspanningen. ‘We staan nog maar aan het begin’, zei hij in Doha. ‘Een significante beperking van het geweld zal de omstandigheden voor vrede scheppen, en de afwezigheid daarvan de omstandigheden voor mislukking.’

In Afghanistan zei de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper dat de VS niet zullen aarzelen het akkoord nietig te verklaren, als de taliban zich niet aan hun engagementen houden. Wel sprak hij van ‘grote vooruitgang’ naar het beëindigen van de langste oorlog waarin de VS zijn betrokken. ‘Als de taliban het akkoord eren, zullen de Verenigde Staten starten met een voorwaardelijke, ik herhaal een voorwaardelijke beperking van het aantal troepen’, aldus nog Esper.

Van hun kant verzekerden de taliban dat ze hun beloftes zullen respecteren. ‘Aangezien het akkoord vandaag is getekend, en ons volk gelukkig is en dat viert, hebben we al onze militaire operaties in heel het land stopgezet’, aldus Zabihullah Mujahid, woordvoerder van de taliban in Kaboel. Het akkoord tussen de VS en de taliban is geen vredesverdrag in de klassieke betekenis, aangezien een van de conflictpartijen, de regering in Kaboel, niet betrokken is.

Partner Content