VRT-journalist: ‘Aanslag in Syrië waarschijnlijk opgezet spel’
Jens Franssen, een van de VRT-journalisten die aan de aanslag op een gezelschap journalisten in de Syrische stad Homs ontkwam, zegt dat de aanslag ‘waarschijnlijk opgezet spel’ was.
VRT-reporter Jens Franssen heeft het op de VRT-radio over “verschillende stukjes van een puzzel, die als je ze samenlegt, ervoor zorgen dat het wel een heel vreemd verhaal is”, zo schrijft De Standaard.
“Het feit dat onze gids uiteindelijk niet is meegegaan, en het feit dat een aantal mensen uit onze groep uiteindelijk ook niet zijn meegegaan”, vindt Franssen verdacht. Ook ‘het feit dat de veiligheidsmensen zijn blijven staan toen het incident begon, terwijl wij allemaal naar dat gebouw liepen’, noemt de VRT-journalist “heel vreemd”.
Komt daarbij dat de “granaten (zijn) ingeslagen exact op het moment dat wij daar waren”. Franssen zei dat er vijf granaten gegooid werden, waarna alles opnieuw kalm werd. Het viel hem op dat in de straat waar zij waren en de aanslag plaatsvond, alle winkels gesloten waren. Nochtans, aldus Franssen, was er in de andere wijken rondom wel beweging.
Franssen geeft toe dat daarmee niets “zwart op wit” te duiden of te bewijzen valt. Maar toch vindt hij de aanslag een “heel vreemd verhaal”.
Ingefluisterde misdaden
Franssen verteld op Radio 1 in De Ochtend ook over hoe het bezoek aan Syrië ging. Er was steeds begeleiding van de Syrische veiligheidsdienst. Die begeleiding is er echter duidelijk om de verborgen agenda van het regime door te duwen. “‘Het Syrische regime nodigt enkele journalisten uit, en probeert die dan zoveel mogelijk te laten zien en horen wat het zelf wil.”
De veiligheidsdiensten deden “vaak hun uiterste best om ons bepaalde dingen volledig onmogelijk te maken”, vertelde Franssen. Het werd hem bijvoorbeeld verboden te stoppen bij een tankstation om de Syriërs te vragen naar de stijgende olieprijzen. “
Aan die veiligheidsmensen is in Syrië niet te ontkomen: “Bijna op elke hoek van de straat in Syrië staan veiligheidsmensen. De muren hebben er oren.” Als een journalist iemand aansprak, werd die vaak omringd door mensen. Daarop begon de geïnterviewde plots standaard antwoorden te geven. Maar de censuur bleek niet waterdicht: er kwamen soms mensen naast Franssen lopen die hem de misdaden van dictator Bashar al-Assad kwamen influisteren en meteen weer verdwenen.
‘Klungelachtig’ regime
Volgens Franssen verloopt de orkestratie door het regime dan ook “klungelachtig”. Franssen noemt het “onmogelijk” dat het waarnemersteam van de Arabische Liga, die op 19 januari hun rapport voorstellen, de druk van het regime niet zien. Ook zij worden continu door veiligheidsmensen omringd.
De ploeg van de VRT is momenteel in Istanbul in Turkije. Het lichaam van hun bij de aanslag omgekomen collega van de Franse televisiezender France 2, Gilles Jacquier, is aangekomen in Parijs. Hij is de eerste Westerse journalist die omkomt in Syrië, sinds er 10 maanden geleden protesten uitbraken tegen het dictatoriaal regime van Assad.
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vroeg Syrië om een onderzoek. (SD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier