Voormalige Democratische Congresleden vragen in open brief om open conventie

De Amerikaanse president Joe Biden zwaait naar zijn supporters tijdens een campagnestop in Detroit, Michigan, VS, 12 juli 2024. © REUTERS

Ruim twintig voormalige Democratische leden van het Amerikaanse Congres hebben vrijdag een brief gepubliceerd waarin ze president Joe Biden oproepen een open conventie te houden en andere kandidaten de kans te geven zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen.

“President Biden zou de natie waarvan hij houdt het beste dienen door de afgevaardigden vrij te laten die hem moeten nomineren voor een tweede termijn. Als hij besluit dat te doen, zou dat een open conventie in augustus betekenen. We vragen hem om die beslissing te nemen”, schrijven deze voormalige gekozen functionarissen in de open brief.

“We willen niet impliceren dat we liever een andere kandidaat in zijn plaats hebben, maar we hebben er vertrouwen in dat er een of meer competente Democratische kandidaten naar voren zullen komen”, voegden ze eraan toe.

“De integriteit en visie van de president zijn intact. Maar de energie en het uithoudingsvermogen die hij nodig heeft voor een campagne en een nieuwe termijn zijn verminderd”, staat in de brief. “Dit probleem teistert het land al maanden en kwam tot een hoogtepunt tijdens en na het debat van 27 juni”.

Voor de ondertekenaars van de open brief, die de president niet specifiek oproepen om zich terug te trekken, zou een open conventie “het optimisme en de opwinding herstellen. Het zou ook de partij nieuw leven inblazen en de interesse wekken van kiezers – vooral jongeren en mensen zonder stemrecht – die tot nu toe niet geïnspireerd zijn door het aanbod”.

Democratische donateurs bevriezen miljoenen aan financiële steun tot Biden opstapt

Sommige donoren van de Democraten zouden naar schatting 90 miljoen dollar aan campagnesteun achterhouden zolang de Amerikaanse president Joe Biden kandidaat blijft. Dat meldt de New York Times op basis van twee anonieme bronnen bij de Biden-steungroep ‘Future Forward’.

Volgens de krant zei een adviseur van Future Forward, een zogenaamde Super Pac, dat hij ervan uitging dat donoren die hun fondsen hadden bevroren, deze weer zouden vrijgeven zodra de onzekerheid was opgehelderd. Future Forward zelf wilde geen commentaar geven.

Een Super PAC is een Amerikaanse politieke organisatie die onbeperkt geld kan inzamelen en uitgeven om kandidaten te ondersteunen of te bestrijden, zonder directe samenwerking met de campagnes. Super PACs beïnvloeden verkiezingen sterk door hun grote financiële middelen.

Vorige week waren er al berichten dat een rijke Disney-erfgename haar financiële steun aan de partij wilde inhouden totdat Biden zich terugtrok uit de race. Rijke filmsterren behoren ook tot de belangrijkste donateurs van de Democraten. Acteur George Clooney riep in een artikel deze week Biden nog op om een stap opzij te zetten.

Ondanks de toenemende druk lijkt de 81-jarige Biden niet van plan te wijken. “Veertien miljoen Democraten zoals jullie hebben in de voorverkiezingen op mij gestemd,” zei Biden. “Jullie hebben mij tot kandidaat gekroond, niemand anders. Niet de pers, niet de opiniemakers, niet de ingewijden, niet de donateurs. Jullie, de kiezers. Jullie hebben beslist, niemand anders, en ik ga nergens heen”, zei Biden vrijdag lokale tijd tijdens een evenement in de Amerikaanse staat Michigan. “Ik doe mee en we gaan winnen,” zei hij onder gejuich.

Sinds zijn rampzalige optreden in een tv-debat met Donald Trump hebben zowat twintig Democratische parlementsleden zich openlijk tegen hem gekeerd. Normaal wordt Biden in augustus op het partijcongres van de Democraten officieel verkozen als presidentskandidaat.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content