VN-waakhond ziet Noord-Korea verder uranium verrijken

Noord-Koreaans leider Kim Jong-Un op 1 maart 2019. © Minh Hoang via Reuters

Noord-Korea blijft zijn fabriek om uranium te verrijken gebruiken en gaat door met de bouw van een reactor. Dit heeft het hoofd van het Internationaal Atoombureau (IAEA) Yukiya Amano maandag op basis van door zijn nucleaire experts vergaarde informatie gezegd.

Vorige week slaagden de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un er niet in een akkoord omtrent denuclearisering op het Koreaanse schiereiland te bereiken en eindigde hun top in Hanoi voortijdig.

Hoewel de inspecteurs van de IAEA geen toegang tot Noord-Korea krijgen wenden zij zich tot satellietbeelden en beschikbare documenten om het nucleair complex Yongbyon in de gaten te houden. Dit zou splijtstof produceren voor het kernwapenprogramma van Pyongyang.

Nog volgens Amano zijn er aanwijzingen dat Noord-Korea doorgaat met de bouw van een lichtwaterreactor, en blijft gebruik maken van een centrifuge voor uraniumverrijking.

Verrijkt uranium is een teer punt voor de IAEA want het kan in de kop van oorlogsprojectielen zitten. Lichtwaterreactoren kunnen ook van pas komen voor het produceren van oorlogstuig door hun gebruikte nucleaire staven te gebruiken en er plutonium uit te halen. De deskundigen hebben echter geen aanwijzingen gevonden van recent opwerken van plutonium in Yongbyon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content