VN-topman Guterres: ‘Wereld maakt epidemie van extreme hitte mee’
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft donderdag een nieuw actieplan tegen extreme hitte aangekondigd. Guterres sprak van een “epidemie van extreme hitte” die vooral de meest kwetsbaren en de werkers treft.
Het actieplan focust op vier punten: het beschermen van de meest kwetsbaren en werklui, het versterken van de veerkracht van de economie en maatschappij en het beperken van de klimaatopwarming tot 1,5 graad Celsius door het uitfaseren van fossiele brandstoffen en het opschalen van hernieuwbare energie. Het gaat in eerste instantie dan onder meer om de jongsten, maar ook de ouderen en de armsten. Voor hen moet er een earlywarningsysteem komen zodat ze worden verwittigd als een hittegolf er zit aan te komen.
Daarnaast moet er ook werk worden gemaakt van een manier om in afkoeling te voorzien. Werklui moeten beschermd worden als de temperaturen te hoog oplopen, onder meer door de mogelijkheid te krijgen om ongestraft het werk neer te leggen als het te gevaarlijk wordt. Volgens de Internationale Organisatie van Arbeid (ILO) is 70 procent van de werkkrachten momenteel erg kwetsbaar in een hittegolf en dat betreft circa 2,4 miljard werkkrachten. Voor steden moet er dan weer werk gemaakt worden van specifieke hitteactieplannen.
De VN-secretaris-generaal verwees naar de temperatuurrecords die de afgelopen dagen herhaaldelijk sneuvelden. Volgens de Europese klimaatdienst Copernicus was zondag de warmste dag ooit gemeten. Een dag later lag dat record al meteen weer aan diggelen en ook dinsdag werd een bijna even hoge temperatuur opgetekend. Dat betekent dat zondag 21 tot en met dinsdag 23 juli de drie warmste dagen ooit geregistreerd waren. Eerder bleek al uit gegevens van Copernicus dat de afgelopen dertien maanden de warmste maanden ooit waren.
En het kwik zal enkel maar verder de hoogte ingaan zo lang er broeikasgassen in de atmosfeer worden gepompt, beklemtoonde Guterres. ‘Extreme hitte verscheurt steeds meer economieën, vergroot de ongelijkheid, ondermijnt de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen en doodt mensen’, onderstreepte de VN-topman.
Extreme hitte zou volgens Guterres jaarlijks een half miljoen doden maken, dat is dertig keer meer dan tropische cyclonen. ‘Om deze symptomen te bestrijden, moeten we de ziekte intomen’, besloot Guterres. ‘De ziekte is de waanzin van het afbranden van onze enige thuis. De waanzin is de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. De ziekte is het uitblijven van klimaatactie.’