Vier vloten van Chinese kustwacht ingezet rond Taiwan voor “inspecties”

Een miniatuur van een marineschip is te zien voor de afgebeelde Chinese en Taiwanese vlaggen in deze illustratie, gemaakt op 11 april 2023. © REUTERS

De Chinese kustwacht heeft rond Taiwan vier vloten ontplooid voor “inspecties”. Dat maakt de kustwacht maandag bekend kort nadat Peking de start van militaire manoeuvres heeft aangekondigd. De Taiwanese kustwacht bevestigt maandag dat ze groepen met boten van de Chinese kustwacht heeft opgemerkt.

De vloten 2901, 1305, 1303 en 2102 hebben “ordehandhavingsinspecties” uitgevoerd “in de wateren rond het eiland Taiwan, conform de wet op basis van het ‘één China’-principe”, klinkt het.

In Taiwan is te horen dat “verschillende boten” de middenlijn van de Straat van Taiwan zijn overgestoken. Die lijn snijdt de 180 km brede zeestraat tussen continentaal China en Taiwan in twee. De Chinezen bleven “in het noorden, zuidwesten en oosten in de vormen van konvooien in onze wateren”, aldus de Taiwanese kustwacht in een persbericht.

China is maandag gestart met militaire manoeuvres waarmee Taiwan met vliegtuigen en boten omcirkeld moet worden. Doel van de oefening Joint Sword-2024B is “de gezamenlijke operationele capaciteiten” van het leger testen, aldus Peking. Ze vormen ook een waarschuwing voor de “separatistische acties van de Taiwanese onafhankelijkheidskrachten”.

Hoe lang de manoeuvres zullen duren, is niet duidelijk. Op staatszender CCTV is een kaart getoond met daarop zes grote rode blokken rond Taiwan waar de oefeningen plaatsvinden.

China beschouwt het democratisch bestuurde Taiwan als een deel van zijn grondgebied dat, als het moet, met geweld kan worden heroverd. Vorige week zei de Taiwanese president Lai Ching-te in een toespraak naar aanleiding van de nationale feestdag dat China niet het recht heeft om Taiwan te vertegenwoordigen.

In mei hield China al de Joint Sword-2024A-oefeningen voor twee dagen, kort nadat Lai de eed als president had afgelegd. Die actie kwam er als “straf” voor separatische uitspraken in de eerste speech van Lai als president, zei Peking.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content