
Video: de crash van MH17
Vier maanden nadat vlucht MH17 in Oost-Oekraïne werd neergehaald, heeft persagentschap Associated Press beelden van de tot nu toe onopgeloste crash vrijgegeven.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Vier maanden nadat vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd neergehaald in het door separatistische rebellen gecontroleerde Oost-Oekraïne, heeft persagentschap Associated Press een video vrijgegeven van de crash.
‘Waar is de piloot?’
De beelden geven weer hoe het vliegtuig vlak bij een dorp neerstortte en hoe de buurtbewoners haast meteen in actie schieten. Het gaat om amateurbeelden die door een inwoner van het dorp Hrabove werden gemaakt. De bewoners zijn in paniek, omdat het wrak die namiddag op 17 juli slechts enkele meters van hun woningen verwijderd is. AP gelooft dat het om de eerste beelden na de crash gaat.
Een belangrijk aspect van de video is, dat de inwoners zich afvragen waar de piloot is. Die reactie suggereert dat de dorpsbewoners denken dat het om een Oekraïens vliegtuig gaat. AP citeert iemand die zegt: ‘En waar is de piloot?’, iemand antwoordt: ‘Wie weet dat in hemelsnaam?’
In een ander gesprek, zo schrijft het persagentschap, vraagt iemand zich af of er misschien meer dan een vliegtuig crashte, omdat er zo veel brokstukken zijn. Mensen in zijn omgeving verbeteren hem al snel en zeggen dat er slechts één tuig neerkwam.
Voor de crash van MH17 werden al heel wat Oekraïense militaire vliegtuigen neergehaald en hun piloten en crew werden daarbij geregeld gevangengenomen door rebellen. Slechts drie dagen voor de crash hadden rebellen de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerhalen van een militair transportvliegtuig. Daags nadien zond LifeNews in Moskou beelden uit waarop te zien was hoe rebellen een man, die geïdentificeerd werd als de Oekraïense piloot, ondervroegen, zo schrijft AP.
Geen schuldige aangeduid
Het persagentschap geeft de beelden vrij net als een Nederlands team met de berging van het vliegtuig begonnen zijn. Daarbij werden ondertussen nog stoffelijke resten van passagiers gevonden. Het team heeft echter een ‘verlanglijst’ van wrakstukken dat het wil recupereren, omdat die mogelijk nieuw licht kunnen werpen op de werkelijke toedracht van de crash. De geborgen onderdelen zullen worden getransporteerd naar de oostelijke stad Kharkiv die onder controle van de Oekraïense regering is. Daar en in Nederland wordt het onderzoek naar de crash namelijk geleid.
De oorzaak van de ramp is nog steeds het voorwerp van belangrijke diplomatieke discussies. Oekraïne en westerse overheden wijzen de pro-Russische separatistische strijders met de vinger. Zij zouden raketten – vermoedelijk een SA-11 of Buk – hebben afgevuurd om het vliegtuig neer te halen.
De Verenigde Staten denken bovendien dat Rusland technische hulp geboden zou hebben. De crash verraste ook de Oekraïense Defensie. Zij beweren dat het vliegtuig geviseerd werd door Russische gevechtsvliegtuigen. Omdat de Boeing 777 op 6.500 meter hoogte vloog – zelfs 10.000 meter toen het geraakt werd – zou het nooit geraakt kunnen zijn door de raketten waarover de rebellen op de grond beschikten.
Aan de andere kant beweert de Russische staatstelevisie bewijs te hebben voor de schuld van de Oekraïense luchtmacht. De separatisten ontkennen elke betrokkenheid.
Mogelijk vergissing
Die fatale namiddag, berichtte het reeds vermelde LifeNews over niet-genoemde rebellen die verklaarden een zoveelste Oekraïens transportvliegtuig te hebben neergehaald. Andere pro-Russische media zonden gelijkaardige berichten uit, aldus het persagentschap. Die berichtgeving werd echter snel teruggetrokken toen bleek dat het om een passagiersvliegtuig ging.
Alle 298 inzittenden op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur werden bij de crash van MH17 gedood.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier