Verhofstadt: ‘Europese leiders moeten onmiddellijk 1 miljard euro overmaken aan VN’
‘De EU moet zo snel mogelijk 1 miljard euro overmaken aan de het vluchtelingenagentschap van de VN (UNHCR) en aan het World Food Programme’, luidt een van de aanbevelingen van de Europese liberale fractie.
Op hun Europese top moeten de staatshoofden en regeringsleiders van de EU woensdagavond beslissen om onmiddellijk 1 miljard euro over te maken aan de Verenigde Naties (VN). Dat vindt Guy Verhofstadt (Open VLD), de fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement. Het geld moet gaan naar de ondergefinancierde agentschappen die in Turkije, Libanon en Jordanië instaan voor de opvang van Syrische vluchtelingen. De liberalen willen ook dat de procedure in gang gezet wordt om Hongarije te schorsen als stemgerechtigd lid van de EU.
Verhofstadt en zijn fractie hebben in een brief de Europese leiders laten weten hoe ze de asiel- en migratiepolitiek van de EU moeten hervormen. De liberale ALDE schuift ook een paar kortetermijnmaatregelen naar voor. Zo moet de EU zo snel mogelijk 1 miljard euro overmaken aan de het vluchtelingenagentschap van de VN (UNHCR) en aan het World Food Programme. Volgens Verhofstadt zijn die dramatisch ondergefinancierd. ‘En ik bedoel wel degelijk 1 miljard betalen, niet toezeggen. Want we weten wat er dan gebeurt.’
IS elimineren en Assad verwijderen
Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, moet op de top het mandaat krijgen om in de context van de Algemene Vergadering van de VN, die eerstdaags in New York van start gaat, een vredesinitiatief voor Syrië te organiseren. Het is de bedoeling dat de VS, Rusland, China, Turkije, Iran en Saoedi-Arabië rond de tafel gebracht worden. ‘Een vredesplan voor Syrië moet aan twee voorwaarden voldoen’, aldus Verhofstadt. ‘IS moet geëlimineerd worden en het Assad-regime verwijderd.’
Verder wil de ALDE een heus Europees controlesysteem voor de buitengrenzen van de Schengenzone. De huidige ‘Dublin’-regels, die zeggen dat wie asiel aanvraagt in de EU dat moet doen in het land waar hij de Unie binnenkomt, moet volgens Verhofstadt overboord gegooid worden. Hij stelt een gecentraliseerd Europees systeem voor de verwerking van asielaanvragen voor. Het Europees asielagentschap EASO kan de asielzoekers dan verdelen over de lidstaten.
Tot slot moet er een echt Europees beleid voor economische migratie komen. Dit kan dan de ‘jungle’ van 1 Europees en 28 nationale systemen vervangen.
Bepaalde rechten van Hongarije schorsen
Als we het gedrag van Hongarije tolereren, verliezen we elke geloofwaardigheid als waardengemeenschap
Sophie in ’t Veld
Op de persconferentie van Verhofstadt was ook zijn Nederlandse fractiegenote Sophie in ’t Veld aanwezig. Zij wil dat de lidstaten artikel 7 van het Europees verdrag inroepen en de procedure in gang zetten om bepaalde rechten van Hongarije te schorsen. ‘De manier waarop Hongarije de vluchtelingen aan zijn grenzen behandelde, gaat volledig in tegen de Europese waarden’, zei ze.
Een schorsing kan betekenen dat de betrokken lidstaat niet meer mag meestemmen tijdens Europese ministerraden, maar zover is het ook wat in ’t Veld betreft nog lang niet. ‘Wij vragen de start van de procedure, het begin van een aantal stappen die uiteindelijk in een schorsing kunnen uitmonden.’ De situatie in Hongarije is ernstig genoeg, aldus de Nederlandse. ‘Als we dit soort gedrag tolereren van een lidstaat, verliezen we elke geloofwaardigheid als waardengemeenschap.’
Orban stelt speciaal partnerverband met Turkije voor
Eerder beschuldigde de Hongaarse premier Viktor Orban de Duitse regering van ‘moreel imperialisme’ in de vluchtelingencrisis. ‘Het is eender wat Duitsland beslist, dat geldt enkel voor hen’, zei Orban tijdens een zitting van de christendemocratische CSU in Kloster Banz, een voormalig klooster van de benedictijnen, in de omgeving van de Duitse stad Bad Staffelsteinusur. ‘Hongarije wil dat niet’.
Voor de EU-top over de vluchtelingenpolitiek presenteerde Orban een eisenpakket met zes punten. De lidstaten moeten een drie miljard euro kostend programma van de EU voor de aanpak van de crisis financieren. Het geld moet onder andere gebruikt worden voor de beveiliging van de buitengrenzen van de EU. De bewaking van de Griekse grenzen moet door de Europese landen overgenomen worden, die daartoe bereid zijn, zei Orban. Voorwaarde is echter dat Griekenland daar zelf om verzoekt. ‘Elk land dat daar belang bij heeft, kan er op vrijwillige basis personeel naartoe sturen.’
Vluchtelingen en arbeidsmigranten moeten al voor het betreden van de Schengenzone gescheiden worden. Bovendien moet er een gemeenschappelijke Europese lijst van veilige landen van herkomst gemaakt worden. Orban stelde ook een ‘speciaal partnerverband met Turkije’ voor om vat te krijgen op de vluchtelingencrisis. Ook moet nagedacht worden over de verhouding met Rusland. Een vluchtelingenquota binnen de EU wees Orban opnieuw van de hand, maar hij pleitte wel voor een ‘wereldcontingent.’ (Belga/AVE)
Vluchtelingencrisis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier