Verenigde Staten hebben hun laatste militaire basis in Niger verlaten

Een Amerikaanse soldaat in Niger. © Getty

De Verenigde Staten hebben zich volledig teruggetrokken van hun basis in Agadez, de laatste in Niger, waar het militaire regime dat er aan de macht is al meer dan een jaar vraagt om de basis te verlaten. Dat laat het Amerikaanse leger maandag weten.

‘De terugtrekking van de strijdkrachten en alle Amerikaans materiaal van de luchtmachtbasis 201 in Agadez is volledig voltooid’, meldt het Amerikaanse militaire commando voor Afrika, Africom. De terugtrekking van Amerikaanse soldaten uit Niger is een eis van het militaire regime dat in het land aan de macht is.

Begin juli verlieten de laatste Amerikaanse soldaten de basis in Niamey en bleven nog zo’n 200 onderdelen achter in de belangrijke uitvalsbasis voor drones van Agadez. ‘De terugtrekking uit Agadez begon in mei en de coördinatie tussen de Amerikaanse en Nigeriaanse strijdkrachten zal de komende weken worden voortgezet om ervoor te zorgen dat de totale terugtrekking plaatsvindt zoals gepland’, aldus Africom, zonder te specificeren of er nog steeds soldaten waren of alleen uitrusting.

De Verenigde Staten hadden hun uitvalsbasis in Niger om er te strijden tegen jihadisten die het land regelmatig aanvallen met zeer bloederige aanslagen. Maar het militaire regime, dat sinds een jaar aan de macht is, heeft enkele internationale samenwerkingen stopgezet en vroeg hun vertrek in maart.

Partner Content