Verenigde Staten annuleren deal met vermoedelijk brein achter 9/11-aanslagen

Khalid Sheikh Mohammed kort na zijn arrestatie in maart 2003. © Getty Images
Michel van der Ven
Michel van der Ven Redacteur bij Data News.

De Verenigde Staten annuleren de vonnisafspraak die ze eerder deze week waren overeengekomen met Khalid Sheikh Mohammed, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001. Dat meldt onder meer The New York Times zaterdagochtend.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin trekt niet enkel de overeenkomst met de Pakistaan Khalid Sheikh Mohammed in, maar annuleerde ook de afspraken met twee van diens medebeschuldigden, Walid bin Attash en Mustafa al-Hawsawi. Eerder deze week schreef The New York Times dat Khalid Sheikh Mohammed schuldig pleitte in ruil voor een levenslange gevangenisstraf. Zo kon hij een proces voor een militair tribunaal vermijden waarbij hij tot de dood zou worden veroordeeld.

Scherpe kritiek

De deal was goedgekeurd door Susan Escallier, een hoge functionaris van het Pentagon die toezicht houdt op de oorlogsrechtbank van Guantánamo. Vrijdag ontsloeg Austin haar van haar bevoegdheid om overeenkomsten te sluiten in de zaak en nam hij zelf de verantwoordelijkheid op zich, ‘gezien het belang van deze beslissing’, zo blijkt uit een memo van het Pentagon. Daarin schreef Austin dat de overeenkomsten onmiddellijk worden ingetrokken. Veel Republikeinen, onder wie de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson, hadden scherpe kritiek op de deal.

De drie verdachten zitten sinds 2003 vast in het Amerikaanse gevangenenkamp Guantánamo Bay om hun vermeende betrokkenheid bij de aanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon, nabij Washington.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content