Verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines: wat we weten en wat niet

Een grootschalige zoekactie heeft nog niets opgeleverd © AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Het blijft een groot mysterie wat er gebeurd is met de Boeing 777-200 van Malaysia Airlines die plots van de radar verdween. Ondanks een grootschalige zoekactie zijn er nog geen brokstukken gevonden. Een overzicht van wat we tot dusver weten en waarover nog vragen bestaan.

Het traject

Vlucht MH370 van Malaysia Airlines steeg zaterdagochtend j.l. om 00:41 uur lokale tijd op vanuit de internationale luchthaven van Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. De bestemming van de Boeing 777-200 was de Chinese hoofdstad Peking, waar het toestel omstreeks 6.30 uur had moeten aankomen – een reis van 3.700 kilometer.

Het contact met het vliegtuig viel weg omstreeks 1.30 uur, ruim drie kwartier na het opstijgen dus. Het bevond zich op dat moment boven de Zuid-Chinese Zee, ten zuiden van het Vietnamese schiereiland Ca Mau.

De onderzoekers zeggen op basis van radarverslagen aanwijzingen te hebben dat het toestel nog rechtsomkeert had gemaakt voor het van de radar verdween, mogelijk terug richting Kuala Lumpur. Dat is verrassend, aangezien de piloot in de minuten voor het verdwijnen van het toestel via de radio geen problemen gemeld heeft. Hij zond ook geen noodsignaal uit.

De inzittenden

Aan boord van het vliegtuig bevonden zich 227 passagiers, vooral Chinezen (153) en Maleisiërs (38) maar ook drie Amerikanen. Alle 12 crewleden waren Maleisiërs.

Interpol heeft bevestigd dat twee mannelijke passagiers paspoorten gebruikten die in Thailand gestolen waren van een Oostenrijker en een Italiaan. Ze waren op weg naar Amsterdam via Peking en kochten beiden hun ticket donderdag in Thailand. Beide tickets waren voor een enkele reis. Vanuit Amsterdam had een van de twee tickets als bestemming Frankfurt in Duitsland, het andere Kopenhagen in Denemarken.

De rechtmatige eigenaars van de paspoorten bevonden zich niet aan boord van het vermiste vliegtuig.

Een van de twee passagiers die met een gestolen paspoort aan boord waren, is inmiddels geïdentificeerd, meldt de politie. De verdachte werd geïdentificeerd met de hulp van een internationale inlichtingendienst. Het zou niet om een Maleisiër gaan, maar meer is voorlopig niet bekend.

Bovendien loopt er een onderzoek naar vijf passagiers die niet in het vliegtuig zijn gestapt en van wie volgens Malaysia Airlines de bagage uit het toestel is gehaald.

De omstandigheden

De weersomstandigheden waren naar verluidt vrij goed. Ook de ervaring van de piloot staat buiten discussie. De man van 53 werkte sinds 1981 voor Malaysia Airlines en had al meer dan 18.000 vluchturen achter de rug.

Het toestel zelf had 53.000 vluchturen op de teller staan en kreeg twee weken geleden nog een groot onderhoud. Bovendien heeft Malaysia Airlines een ijzersterke reputatie: de maatschappij wordt beschouwd als een van de beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld.

Vragen

Dé grote vraag blijft dus wat er met het toestel is gebeurd na het wegvallen van het contact. Er zijn tot dusver nog geen brokstukken gevonden. Vanochtend waren er berichten over een dobberend ‘geel object’, maar dat bleek geen reddingsvlot te zijn. Ook een oliespoor voor de kust van Maleisië blijkt niet afkomstig te zijn van het vermiste toestel.

Er wordt zowel ten westen van Maleisië, in de Straat van Malakka, als ten oosten, in de Zuid-Chinese Zee, gezocht. De Vietnamese teams zoeken ten noordwesten van de plaats waarvan men aanvankelijk dacht het toestel te kunnen vinden, Maleisië in een gebied ten zuiden van de vluchtinformatie van Ho Chi Minh-stad, terwijl Singapore zijn deel van het werk doet in wateren tussen Vietnam en Maleisië. Hanoi heeft op verzoek van Peking en Washington drie Chinese schepen en één Amerikaans schip in zijn territoriale wateren toegelaten.

Terreurdaad?

Het feit dat geen noodsignaal werd uitgestuurd, kan wijzen op een plots incident. Dat er nog altijd geen brokstukken zijn gevonden, doet vermoeden dat het toestel in de lucht uiteen is gevallen.

Een terreurdaad is dus niet uitgesloten, maar vooralsnog zijn daar geen concrete bewijzen van. De Verenigde Staten hebben reeds experts van de FBI ter plaatse gestuurd om te helpen bij het onderzoek.

De aanwezigheid van twee passagiers met gestolen paspoorten, kan ook te verklaren zijn door illegale migratie. Dat komt wel vaker voor, aldus de autoriteiten.

Een andere mogelijkheid is dat het toestel opzettelijk in zee werd gestuurd, hetzij door kapers hetzij in een wanhoopsdaad van de piloot.

Partner Content