Vastgoedmakelaar Guy Penders in Dubai: ‘Criminelen die hier de onnozelaar uithangen, steken ze zo weg’
Limburger Guy Penders (58), bekend van tv-programma The Sky is The Limit (Play4), runt in Dubai zijn eigen vastgoedkantoor, Best Luxury Properties. Wat vindt hij van de criminele investeringen in de vastgoedmarkt? ‘De laatste drie jaar is hier alles veranderd.’
Criminelen gezocht door de Belgische justitie konden jarenlang ongestoord hun gang gaan in Dubai en hun geld investeren in flats en villa’s van het luxe-emiraat. Dat onthulden Knack, De Tijd en Le Soir dit voorjaar in het onderzoeksdossier #DubaiUnlocked. De Belg Guy Penders kent de vastgoedmarkt van Verenigde Arabische Emiraten door en door. Hoe kijkt hij naar de strijd tegen witwassen?
Hoe bent u 17 jaar geleden in Dubai beland?
Guy Penders: Ik had de aandelen van mijn bedrijven in België verkocht en wilde mijn geld goed investeren. De wetgeving in Dubai is meer in het voordeel van eigenaars dan van huurders. Het huurgeld moet bijvoorbeeld jaarlijks vooruitbetaald worden en de rendementen liggen hoger. Daar zagen we meteen opportuniteiten in, en al drie dagen na onze aankomst in Dubai hadden we bij een Pakistaan al vier appartementen gekocht.
Inmiddels heeft uw vastgoedbedrijf Best Luxury Properties 21 mensen in dienst.
Penders: We verkopen gemiddeld 1,3 appartementen per kalenderdag, aan ondernemers, topsporters, family offices. In de Cayan Tower, een iconisch gebouw, zijn meer dan 30 flats verkocht aan Belgische eigenaars. Dat zijn allemaal klanten van ons. De verkopen gaan hier zeer snel. Op een maandagochtend om 9 uur wordt een nieuw gebouw gelanceerd en tegen 12 uur is dat uitverkocht.
Hoeveel kost een appartement in Dubai?
Penders: Iets behoorlijks kost 150.000 tot 200.000 euro, inclusief schrijfgeld en kosten.
Dat is minder dan in België.
Penders: In Knokke betaal je 250.000 euro voor een parkeerplaats. Hier koop je de parkeerplaats en krijg je een appartement erbij. Mensen kunnen hier terecht met kleine maar ook supergrote budgetten. Onze range ligt tussen de 200.000 en 75 miljoen euro. Voor 50 miljoen euro heb je in Monaco een schoon appartement, hier in Dubai heb je daarvoor een volledige verdieping.
‘Criminelen zijn hier veel braver want ze willen niet opvallen. Kan het zijn dat je naast hen op restaurant zit? Dat kan. Maar dat zie je niet aan iemands gezicht.’
Guy Penders, vastgoedmakelaar in Dubai
Wat maakt de vastgoedmarkt in Dubai voor u zo interessant?
Penders: Je hebt hier een marktpotentieel van 247 nationaliteiten. Dubai telt momenteel 4 miljoen inwoners, maar we evolueren naar 8 miljoen. En waar er vraag is, daar stijgen de prijzen. We zitten aan een gemiddelde vastgoedprijs van 7000 euro per vierkante meter, maar ik voorspel dat we binnen de vijf jaar richting 12.000 euro gaan en uiteindelijk, op lange termijn, zelfs naar 25.000 euro.
Een transactie kan hier beklonken zijn in zeven dagen, en geen vier maanden zoals in België. Je hebt hier géén notaris. Het zijn wij, de vastgoedmakelaars, die online alle opzoekingen doen. Wij laden dan alle nodige documenten op naar de overheid, het Dubai Land Departement. En dan krijgen wij het signaal dat de verkoop mag doorgaan.
‘De verkopen gaan hier zeer snel. Op een maandagochtend om 9 uur wordt een nieuw gebouw gelanceerd en tegen 12 uur is dat uitverkocht.’
Ole Martin Wold
614 Belgische vastgoedeigenaars in Dubai
Via journalistencollectief OCCRP kregen Knack, De Tijd en Le Soir toegang tot nieuwe Dubai-data over huurcontracten. Daaruit blijkt dat 614 Belgen in het emiraat eigenaar zijn van 942 panden die ze verhuren. Eén Belg biedt zelfs 29 eigendommen te huur aan – goed voor een klein miljoen aan huurinkomsten per jaar.
Voorts zijn er 935 landgenoten die in Dubai vastgoed huren. De gebouwen in Dubai met de meeste Belgische eigenaars/verhuurders zijn de Cayan Tower (32 appartementen in handen van 25 Belgen) en de Almas Tower (25 flats eigendom van 17 Belgen).
In 2022 zette het internationale antiwitwasorgaan FATF de Verenigde Arabische Emiraten op zijn grijze lijst.
Penders: Maar sinds 23 februari staan ze opnieuw op de witte lijst. En ze zijn niet van plan om daar weer af te gaan. Terwijl Monaco wél op de grijze lijst staat. Tegenwoordig komt er meer bij kijken vooraleer je hier vastgoed kunt kopen. Vroeger ging dat vlotter. Toen was er minder controle op het vlak van ‘know your customer’ en antiwitwassen. De controle was miniem. Maar de laatste drie jaar is alles veranderd.
Wat betekent dat concreet?
Penders: Wij moeten paspoorten opvragen en elke naam volledig voorleggen aan de overheid om te weten of we met die persoon mogen werken: verkopen, verhuren,… Blijkt dat iemand te zijn die op een terreurlijst staat of bekend is voor witwassen, dan mogen wij geen zaken met hem doen. We hebben daarbij ook nog een meldingsplicht.
De overheid is nu echt met de microscoop aan het kijken, en ze passen de theorie en praktijk volgens het boekje toe. Je krijgt al een minimumboete van 75.000 euro voor een kleine schrijffout.
Kan ik met een zak cash in Dubai aankloppen om een flat te kopen?
Penders: Nee. Meer dan 12.500 euro mag je in Dubai niet contant betalen.
‘Ik vermoed dat de criminelen die hier vastgoed hadden, dat intussen weer hebben verkocht. Op tijd, voordat de nieuwe wetten van kracht zijn geworden.’
Guy Penders, vastgoedmakelaar in Dubai
Tal van Belgische criminelen konden in Dubai ongeremd in vastgoed investeren. Hoe kan dat toch?
Penders: Sinds drie jaar is dat niet meer mogelijk. Ik denk dat de criminelen hier destijds in hun villa zaten met de ramen dicht. Ik noem dat een luxegevangenis. Je kunt niet naar buiten komen, of je wordt opgepakt. Wie gezocht wordt, kan niet op restaurant gaan want overal heb je camera’s met gezichtsherkenning. Daarmee worden ze gevolgd, opgepakt en uiteindelijk uitgeleverd. Het is hier ook superveilig. De politie is niet zichtbaar in het straatbeeld, maar is zeker undercover aanwezig, dus die kunnen overal zijn. Men garandeert hier ook: als je hier iets verkeerd doet, ben je binnen de vijf minuten gearresteerd.
Nochtans heeft België lang moeten wachten op uitleveringen van verdachten.
Penders: Ik denk dat de communicatie soms niet optimaal verliep. Maar inmiddels zijn er al een aantal verdachten aan België uitgeleverd. Of ze zijn zelf vertrokken. Ik vermoed dat de criminelen die hier vastgoed hadden, dat intussen weer hebben verkocht. Op tijd, voordat de nieuwe wetten van kracht zijn geworden. De criminelen hebben dat wel voelen aankomen. Het werd ook aangekondigd, in de kranten en online.
Zijn er in die 17 jaar nooit louche figuren bij u komen aankloppen?
Penders: Wij hebben meestal allemaal brave mensen die naar ons toe komen. En maar goed ook.
Hebben criminelen dan hun eigen vastgoedmakelaars in Dubai?
Penders: Vroeger was het hier bij wijze van spreken zo dat als je van het vliegtuig afstapte, je vastgoedmakelaar was. Je kon hier makkelijk makelaar worden en dan kon je je eigen zaakjes regelen. Maar die periode is voorbij. Al kun je in shoppingcentra ook nog wel vastgoed kopen, maar dat zijn geen officieel geregistreerde kantoren zoals het onze.
Hier in Dubai heb je ook wel een paar Belgische ‘keukentafelondernemers’. Ze hebben een consultancykantoortje en ze verkopen vastgoed. Ze vallen niet onder de antiwitwas- en KYC-regels waar wij onder vallen. Eigenlijk mogen ze geen vastgoed verkopen, maar ze doen het toch. Zo’n consultant brengt gewoon twee partijen bij elkaar: “Jij verkoopt iets, en jij bent de klant.” Ze krijgen een commissie en ze zijn weg.
En op straat, strand of restaurant, loopt u daar weleens criminelen tegen het lijf?
Penders: Die hebben natuurlijk geen bordje op hun rug hangen waarop staat ‘ik ben crimineel’. Plus: hier moet je héél braaf zijn, want je wordt heel rap gearresteerd. Criminelen die in Dubai een beetje de onnozelaar uithangen, die steken ze zo weg. Die zijn hier dus allemaal nog veel braver dan ze zouden moeten zijn. Want ze willen zeker niet opvallen. Kan het zijn dat je naast hen op restaurant zit? Dat kan. Maar dat zie je niet aan iemands gezicht.
#DubaiUnlocked
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier