UNHCR: ‘Collectief terugsturen van vluchtelingen naar Turkije is illegaal’
Het Europees-Turkse plan om de illegaal in Griekenland aangekomen asielzoekers weer door Turkije op te laten nemen, gaat in tegen de Europese en internationale regels. Dat stelt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dinsdag. Ook het Europees parlement reageert kritisch.
Tijdens de Europees-Turkse top van maandag werd een nieuw voorstel van de Turkse premier Ahmet Davutoglu besproken. Volgens dat plan zouden alle asielzoekers die op clandestiene wijze in Griekenland aankomen weer worden opgenomen door Turkije. Maar voor elke heropname van een Syrische vluchtelingen zouden de Europese landen een andere Syrische vluchteling moeten hervestigen.
Felle weerstand
Op die manier moet de illegale oversteek van de Egeïsche Zee worden ontmoedigd. Het is de bedoeling over tien dagen een definitief akkoord te bereiken over dat plan. Maar het voornemen stuit bij de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties nu al op felle weerstand. “Collectieve uitwijzing is verboden”, zegt Vincent Cochetel, directeur van UNHCR in Europa. Een beleid van een algehele terugzending naar een derde land, is niet overeenstemming met de wetten in de EU of met de regels van het internationaal recht, zo klinkt het.
Het terugsturen van alle migranten en het betalen van extra geld aan Turkije, zal geen snelle oplossing voor het probleem opleveren, zo waarschuwt Cochetel nog. De voorbije week zijn in totaal 9.510 mensen – of gemiddeld 1.360 per dag – via de Egeïsche Zee in Griekenland aangekomen, zo blijkt nog uit VN-cijfers.
‘Dit is een poging tot koehandel’
Ook in het Europees Parlement is dinsdag kritisch gereageerd op het preakkoord dat de staatshoofden en regeringsleiders maandag met Turkije gesloten hebben. Enkel de EVP-fractie neemt voluit de verdediging van de deal op zich.
“Ik heb hier een slecht gevoel bij. Dit is een poging tot koehandel, waarbij een deel van onze principes en waarden overboord wordt gegooid”, zei de liberale fractieleider Guy Verhofstadt (Open Vld) dinsdag tijdens een persbriefing in het Europees Parlement in Straatsburg.
Verhofstadt stelt vast dat het Turkije zal zijn dat bepaalt wie vluchteling is en wie economisch migrant. “Samen met een aantal organisaties stel ik mij de vraag of dit compatibel is met de Conventie van Genève. Of dit wel kan onder internationaal recht.”
‘Turkije isoleren zou foute aanpak zijn’
Philippe Lamberts (Ecolo), de Belgische fractieleider van de groenen, meent dat Europa zich “zo goed als volledig onderwerpt aan een regime dat op het vlak van autoritarisme niet veel verschilt van (de Russische president, nvdr) Poetin”.
Bij de socialistische fractie klinkt de kritiek iets meer gematigd. “Een akkoord met Turkije is noodzakelijk om de migratiestromen te stabiliseren. Maar het moet gaan om samenwerking, niet om een uitwisseling waarbij de ene geeft en de andere neemt”, vindt voorzitter Gianni Pittella.
Wie het akkoord wel voluit verdedigt, is EVP-fractieleider Manfred Weber. De partijgenoot van Angela Merkel benadrukt dat Turkije een belangrijke partner is en dat dialoog en discussie de beste manier is om samen vooruitgang te boeken. “Turkije isoleren zou de foute aanpak zijn”, aldus Weber.
(Belga/NSK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier