‘Ultimatum’ Kiev afgelopen: volgt geweld of gesprekken?

Pro-Russische betogers in Kharkiv, ten oosten van Oekraïene. © BELGAIMAGE
Simon Demeulemeester

De Russischtalige tegenstanders van het nieuwe, pro-westerse regime in Kiev hebben het ultimatum van ‘overgangspresident’ Aleksandr Toertsjinov naast zich gelegd. Onduidelijk is of Kiev geweld als de eerstvolgende remedie ziet, dan wel ruimte laat voor gesprekken.

In het Oekraïense oost-westconflict hebben de Russischtalige tegenstanders van het nieuwe, pro-westerse regime in Kiev het ultimatum van ‘overgangspresident’ Aleksandr Toertsjinov naast zich gelegd. Dat ultimatum verstreek om 9 uur Oekraïense tijd (8 uur onze tijd). Toertsjinov eiste dat de ‘anti-Maidanactivisten’ de wapens neerlegden en bezette overheidsgebouwen ontruimden. Zondag had de interimpresident nog gedreigd met het gebruik van geweld om het separatisme in Oost-Oekraïne aan banden te leggen. Toertsjinov had het daarbij over een ‘antiterreuroperatie’. Onduidelijk is of het regime in Kiev geweld als de eerstvolgende remedie ziet, dan wel ruimte laat voor gesprekken.

Nadat de Krim zich middels een referendum, dat voor Kiev en het Westen ongrondwettelijk en dus ongeldig is, van Oekraïne heeft afgescheurd om weer deel uit te maken van Rusland, maakt ook in het oosten van Oekraïne het separatisme opgang. De VS en de Oekraïense regering beschuldigen Rusland van ‘het creëren en orchestreren van instabiliteit’.

De verdreven, pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj wijst dan weer beschuldigend naar de VS ‘die zich niet enkel mengen in hetgeen er gebeurt in het land, maar die ook aangeven hoe en wat er moet gebeuren.’ Het Kremlin rechtvaardigt haar militaire ingrijpen en aanwezigheid met het recht de Russischtaligen te mogen verdedigen ’tegen de fascisten uit Kiev’.

VS neemt sancties tegen leiders op de Krim

De Verenigde Staten hebben ondertussen sancties getroffen tegen zes pro-Russische leiders op de Krim en tegen een gewezen Oekraïense politicus. Daarnaast worden er ook maatregelen afgekondigd tegen een dochteronderneming van het nationale gasbedrijf van Oekraïne. De betrokkenen zouden ‘de vrede en stabiliteit in Oekraïne’ in gevaar hebben gebracht.

‘De Krim is bezet gebied’, zo verdedigde David Cohen, de Amerikaanse viceminister van Financiën, de beslissing. Hij kondigde ook aan dat de VS zullen blijven doorgaan met het opleggen van sancties ‘aan degenen die de integriteit van het grondgebied en de soevereiniteit van Oekraïne blijven schenden’.

Op de lijst staan enkele ‘separatistische’ figuren op de Krim. Het gaat onder meer om Roestam Temirgaljev, de vicepremier die de organisatie van het referendum op het schiereiland mee mogelijk heeft gemaakt, en Alexei Tsjali, de burgemeester van Sevastopol. Ook Sergei Tsekov, gewezen vicevoorzitter van het Oekraïense parlement, komt op de lijst voor.

De zeven vermelde personen worden ook al door de EU gesanctioneerd, zo meldt het ministerie van Financiën nog.

Verder worden er ook sancties genomen tegen het gasbedrijf Tsjernomortnieftegaz. Het gaat om een op de Krim gevestigde dochteronderneming van het Oekraïense staatsbedrijf. Sinds kort bevindt het bedrijf zich onder Russische controle. Hun eventuele tegoeden in de VS zijn bevroren en ze kunnen geen zaken meer doen met Amerikaanse zakenmensen of bedrijven.

(Belga)

Partner Content