Turkije zegt vluchtelingenakkoord met Griekenland op
Griekenland en Turkije liggen op ramkoers over een groep Turkse militairen die vluchtten na de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016.
Uit protest tegen de vrijlating van naar Griekenland gevluchte Turkse militairen heeft de Turkse regering het bilaterale akkoord met Athene over het terugnemen van illegale migranten opgeschort. Dat meldt het staatspersbureau Anadolu. ‘Momenteel hebben we de overnameovereenkomst stopgezet’, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu in Antalya. Aan het akkoord van Turkije met de EU wordt niet geraakt. ‘Dat blijft van toepassing’.
Maandag had een rechtbank in Athene de laatste vier van de acht opgesloten Turkse soldaten onder voorwaarden vrijgelaten. De militairen waren na de mislukte staatsgreep van juli 2016 in Turkije met een helikopter naar Griekenland gevlucht en hebben daar asiel gevraagd. Een van de militairen kreeg na een gerechtelijk bevel asiel verleend, bij de zeven anderen is dat nog niet duidelijk. Turkije wil dat de soldaten uitgeleverd worden. Ze worden beschuldigd van betrokkenheid bij de couppoging.
De Griekse Justitie had de afgelopen maanden herhaaldelijk de uitlevering van de hand gewezen met het argument dat de acht mannen in Turkije geen eerlijk proces staat te wachten. Van zijn kant houdt Turkije sinds maart twee Griekse soldaten vast, die naar eigen zeggen per vergissing de Turkse-Griekse grens aan de grensrivier Evros waren overgestoken. De Griekse regering spreekt van een gijzeling.
Het bilaterale akkoord met Athene regelt de overname van migranten en vluchtelingen door Turkije, die in Griekenland geen asiel kregen. Het staat los van het vluchtelingenpact tussen de EU en Turkije over de repatriëring van migranten en vluchtelingen. De repatriëringen in de marge van de bilaterale overeenkomst verlopen bijzonder moeizaam. Sinds 2016 heeft Turkije op basis van dit akkoord volgens Griekenland slechts iets meer dan 1.200 vluchtelingen teruggenomen, waarvan slechts vijf dit jaar.