Turkije ontkent grondtroepen naar Syrië te sturen
De Turkse regering spreekt de berichten tegen dat Turkse soldaten Syrië zijn binnengetrokken. Ankara heeft naar eigen zeggen ook geen plannen voor een grondoffensief in het door oorlog verscheurde buurland.
In een brief aan de VN-Veiligheidsraad, gepubliceerd door het staatspersagentschap Sana, beweert de Syrische regering van president Bashar al-Assad dat een groep van ongeveer 100 gewapende mannen zaterdag het land is binnengetrokken met twaalf pick-ups en machinegeweren, met als doel anti-Assadrebellen te bewapenen. Volgens Damascus maken ook Turkse soldaten en huurlingen deel uit van die groep.
‘Dat klopt niet. Er is geen sprake van Turkse soldaten die Syrië binnentrekken’, zo zei minister van Defensie Ismet Yilmaz volgens het staatsnieuwsagentschap Anadolu aan een parlementaire commissie. Ankara heeft volgens Yilmaz ook geen plannen voor een grondoffensief in het door oorlog verscheurde buurland.
Tegenstrijdig
Afgelopen weekend alludeerde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu over een gezamenlijk grondoffensief met Saudi-Arabië in Syrië. ‘Indien er een strategie (tegen Islamitische Staat) is, zouden Turkije en Saudi-Arabië een grondoffensief kunnen lanceren’, verklaarde hij aan de kranten. Later nuanceerde hij dat beide landen voorstander zijn van een grondoffensief, maar dat er geen plannen zijn.
Cavusoglu kondigde aan dat Saudi-Arabië gevechtsvliegtuigen en mogelijk ook troepen gaat sturen naar de luchtmachtbasis van Incirlik. Vanop die luchtmachtbasis voert het Amerikaanse leger al aanvallen uit op stellingen van IS in Syrië.
Begin deze maand had de Russische regering al gezegd dat ze ‘gegronde redenen’ heeft om aan te nemen dat Turkije zich aan het voorbereiden is op een militaire invasie in buurland Syrië.
Bombardementen
Turkije voerde afgelopen weekend vanop het eigen grondgebied meerdere bombardementen uit op Koerdische stellingen in het noorden van Syrië. In dezelfde brief aan de VN spreekt Syrië van een schending van zijn soevereiniteit en roept het de VN op tot actie tegen Turkije.
Onder meer de VS, traditioneel een bondgenoot van Turkije, hebben Ankara al gevraagd de beschietingen stop te zetten. In tegenstelling tot Ankara beschouwt Washington de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) in Syrië niet als terroristen en steunt het ze in de strijd tegen IS.
De Koerdische strijders vechten in het noorden van Syrië tegen strijders van de IS. Ze worden daarbij zowel door het westen als door Rusland gesteund, maar Turkije wil voorkomen dat de Koerden de volledige grens met Syrië onder controle krijgen. De Koerden hebben in grote delen van het gebied al zelfbestuur ingericht.
‘Humanitaire crisis’
Aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu gezegd dat Turkije zal blijven vechten tegen de Koerdische strijders in Syrië. ‘Onze veiligheidstroepen hebben op een adequate manier gereageerd en zullen dat blijven doen’, verklaarde Davutoglu tijdens een telefoongesprek met Merkel volgens een mededeling van de Turkse premier.
Davutoglu benadrukte dat de Koerden, met de steun van Rusland, aan een opmars bezig zijn in het noorden van Syrië. Daardoor dreigen honderdduizenden Syrische burgers uit de grenszone te worden verjaagd, wat zou leiden tot een nieuwe humanitaire crisis die ‘niet enkel in Turkije, maar ook in de Europese Unie’ een nieuwe vluchtelingenstroom op gang zou brengen, zo luidt de uitleg. (KVDA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier