Turkije blijft militaire konvooien naar grens met Syrië sturen

Turkse tanks in het noorden van Syrië © Belga

Turkije lijkt zich voor te bereiden op een groot offensief, maar houdt vol dat de konvooien bedoeld zijn om de grens te beveiligen.

Ondanks het uitstel van een gepland militair offensief tegen Koerdische milities in het noorden van Syrië blijft Turkije zijn grens met het buurland versterken. Ook woensdag reden volgens het staatspersbureau Anadolu vrachtwagens met oorlogstuig doorheen het land. Een konvooi is voor de grensprovincie Mardin bestemd, een ander is naar Gaziantep onderweg. De lading bestaat uit zware wapens, munitie en gepantserde voertuigen.

Dinsdag waren er al berichten over soortgelijke konvooien. Volgens Anadolu is de militaire uitrusting voor grensversterking bestemd.

Zowat drie weken geleden had de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een offensief tegen Koerdische troepen in het noorden van Syrië aangekondigd. Maar hij stelde dat uit nadat zijn Amerikaanse collega Donald Trump voor Kerstmis besloot de Amerikaanse soldaten uit Syrië terug te trekken. Wanneer het offensief nu start, is onduidelijk. Ook is de vraag open of Ankara na die terugtrekking in de toekomst krachtiger zal deelnemen aan de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat.

Bij een bezoek aan de grens had de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar dinsdag gezegd dat zijn land na een gesprek tussen beide staatshoofden nieuwe verantwoordelijkheid in die strijd op zich heeft genomen. Met die opdracht zal men in de komende dagen beginnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content