Tumult in overgangsteam van Trump: ‘Blijf weg’

Mike Rogers (rechts) op archiefbeeld uit 2013. Hij was toen voorzitter van de Commissie Inlichtingen in het Huis van Afgevaardigden © Reuters
Rudi Rotthier vanuit de VS

De topbuitenlandadviseur in het overgangsteam van president-in-wording Donald Trump is ontslagen. En andere buitenlandspecialisten hebben kritiek op standpunten van Trump. Een van hen gaf volgend advies aan potentiële medewerkers: ‘Blijf weg’.

Nadat vorige week al de gouverneur van New Jersey, Chris Christie, aan het hoofd van Trumps overgangsteam was vervangen door vicepresident Mike Pence, wordt nu de leidende buitenlandspecialist in het team wandelen gestuurd. Mike Rogers, gewezen lid van het Huis van Afgevaardigden en gewezen FBI-agent, kondigde zelf zijn vertrek aan. The Washington Post noemt Rogers een “alom gerespecteerde stem” op gebied van veiligheid en buitenlands beleid. Een reden voor het vertrek is niet gegeven maar tv-zender NBC citeert medestanders die het hebben over ‘stalinistische zuiveringen’.

Terwijl Rogers vertrekt, komen de uitspraken inzake buitenlands beleid van Trump onder vuur.

Eliot Cohen, een anti-Trump-Republikein, was in het voorjaar de drijvende kracht achter een open brief die 122 Republikeinen verenigde in hun afkeuring voor Trump.

Vicepresident-in-wording Mike Pence, hoofd van het overgangsteam
Vicepresident-in-wording Mike Pence, hoofd van het overgangsteam© REUTERS

Hij was tussen 2007 en 2009 een topadviseur van de Republikeinse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice.

‘Banen als lolly’s’

Vorige week raadde Cohen medestanders aan alsnog samen te werken met de ploeg van Trump. Een vriend binnen dat team had hem gevraagd namen van potentiële medewerkers te suggereren. Dinsdag wijzigde Cohen via een tweet zijn advies: “Na een communicatie met Trumps overgangsteam veranderde ik mijn aanbeveling: blijf weg. Ze zijn kwaad, arrogant, roepen ‘jullie verloren’. Zal akelig worden”.

Cohen geeft uitleg in de Washington Post. Hij had inderdaad enkele mensen aanbevolen, maar toen zij contact namen, stootten ze op verzet, dat hij omschreef als “heel bizar, heel verontrustend. Ze kregen te maken met beschuldigingen dat ‘jullie jezelf proberen in de regering te wurmen… Jullie VERLOREN’. Het werd me duidelijk dat ze banen beschouwen als lolly’s, dingen die ze uitdelen aan de goede jongens en meisjes”. De leden van het team hadden volgens hem ook absoluut geen oren naar bezwaren tegen de aanstelling vanSteve Bannon, de baas van de ultrarechtse site Breitbart, als directeur politieke strategie van Trump.

Schoonzoon Trump versus Christie

Volgens CNN zijn er op verschillende fronten “messengevechten” aan de gang terwijl het overgangsteam probeert 4.000 politieke posten in te vullen. Er zou onder meer onenigheid zijn tussen Mike Pence en Trumps schoonzoon Jared Kushner. Kushner zou het gemunt hebben op iedereen die met Chris Christie geassocieerd is en het persagentschap Bloomberg citeert 2 bronnen die stellen dat het ontslag van Mike Rogers een gevolg was van een tussenkomst van Kushner.

Toen Chris Christie vorige week opzijgeschoven werd ten voordele van Mike Pence werd als reden naar Christie’s politiek-juridische problemen verwezen. Twee naaste medewerkers van de gouverneur van New Jersey werden schuldig bevonden in Bridgegate, het schandaal waarbij ze een brug lieten sluiten om een burgemeester, die weigerde zijn steun aan Christie toe te zeggen, “een lesje te leren”. Christie was volgens getuigen op de hoogte van hun voornemen, maar ontkent dat zelf ten stelligste.

Maar er spelen duidelijk ook andere elementen. Christie verdween enkele dagen uit Trumps campagne nadat de video wereldkundig werd waarin Trump pochte over ongewenste intimiteiten. Trump neemt hem volgens anonieme bronnen dat “voorbehoud” kwalijk.

En tussen Jared Kushner, de echtgenoot van Trumpdochter Ivanka, en Christie botert het om andere redenen niet. Als procureur slaagde Christie erin de vader van Kushner te laten opsluiten wegens belastingontduiking en omkoping van getuigen.

Binnen de kerngroep rond Trump zou er ook nogal wat animositeit zijn over de gewezen burgemeester van New York, Rudy Giuliani, die publiekelijk verkondigde dat hij minister van Buitenlandse Zaken wil worden, hoewel hij terzake niet echt ervaring heeft.

CNN omschrijft de stemming in kamp Trump als “chaotisch”, wat niet ongewoon is in een situatie waarbij binnen 10 weken 4.000 posten moeten worden ingevuld. De New York Times vergelijkt dat proces met “drinken uit een brandweerkraan”. De krant meldt dat onder meer bereikbaarheid een probleem is. Hooggeplaatste medestanders van Trump zien zich verplicht naar receptie van Trump Tower te bellen, omdat degenen die ze zoeken hun telefoon niet beantwoorden.

De overgangsactiviteiten werd ook een tijdje technisch onmogelijk omdat de nieuwe chef van de overgang Pence, in tegenstelling tot Christie, de documenten nog niet heeft ondertekend die nodig zijn om de samenwerking met het team van uittredend president Obama officieel mogelijk te maken.

‘Onaanvaardbare prijs’

Wat binnen het overgangsteam gebeurt, is grotendeels aan het oog onttrokken. De kritiek daarbuiten is minder omfloerst. Gewezen Republikeins presidentskandidaat en huidig senator John McCain, bekritiseerde in een mededeling de aangekondigde ‘dooi’ met de Russische president Vladimir Poetin. Hij noemde een nieuwe, betere verhouding met Poetin “onaanvaardbaar”.

John McCain in gesprek met journalisten
John McCain in gesprek met journalisten© REUTERS

McCain, die ooit halfhartig Trump steun toezegde, maar die uiteindelijk weigerde op de eigen presidentskandidaat te stemmen, noemt Poetin in de mededeling “een gewezen KGB-agent, die zijn land tirannie gebracht heeft, zijn politieke tegenstanders vermoord heeft, buurlanden binnengevallen is, de bondgenoten van de VS bedreigd heeft en probeerde de verkiezingen in de VS te ondermijnen”.

“Op zijn minst”, aldus McCain, zou het “nieuwe begin” in de betrekkingen met Rusland “medeplichtigheid inhouden voor het bloedbad dat Poetin en Assad onder de Syrische bevolking aanrichten. Dat is een onaanvaardbare prijs voor een groot land. De VS waren op hun grootst wanneer ze de kant kozen van degenen die tirannie bekampten. Die plaats moeten we opnieuw innemen”.

Ben Carson, gewezen presidentskandidaat, heeft aangekondigd dat hij geen kabinetspost zal aanvaarden. Met Carson vertrekt een zeldzame zwarte medestander van Trump. Carson zegt dat hij effiënter kan zijn buiten de regering.

Partner Content