Trump ‘zal presidentieel salaris weigeren’
Pas verkozen president Donald Trump zal het presidentieel salaris van 400.000 dollar niet aanvaarden. Hij zal in de plaats daarvan een symbolische dollar ontvangen, zoals de wet dat voorschrijft.
President-elect Trump heeft dat gezegd tijdens een interview dat zondag plaatselijke tijd (afgelopen nacht Belgische tijd) op CBS werd uitgezonden.
‘Ik heb nog nooit geantwoord op die vraag, maar ik denk dat het antwoord neen is. Ik denk dat ik een dollar moet accepteren volgens de wet. Ik weet zelfs niet wat het salaris is. Weet jij het?’, vroeg Trump aan interviewster Lesley Stahl. Die bevestigde dat het loon 400.000 dollar per jaar is. ‘Neen, ik neem dat salaris niet aan, ik doe het niet,’ aldus Trump.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Belastingen
De vastgoedmagnaat beloofde tevens dat hij zijn belastingsafschriften zal vrijgeven van zodra een audit is afgerond. Trump kwam in opspraak omdat hij weigerde die informatie vrij te geven, terwijl het traditie is voor Amerikaanse presidentskandidaten om dat wel te doen. Trump zei zondag te denken dat de Amerikanen dat nooit echt iets kon schelen.
Bovendien raakte bekend dat hij waarschijnlijk 20 jaar lang geen belastingen had betaald omdat hij in 1995 een verlies van 916 miljoen dollar had aangegeven. Tijdens zijn campagne zei Trump dat hij slim was om geen belastingen te betalen.
Onderzoek
In hetzelfde interview zei Trump dat hij nog niet weet of hij een speciale procureur zal aanstellen om een onderzoek te openen naar het gebruik van het private e-mailaccount van zijn Democratische rivale Hillary Clinton. Hij beloofde dat tijdens het een verkiezingsdebat in oktober nochtans te doen als hij zou winnen.
‘Ik ga erover nadenken want er zijn nog nooit meer leugens, en verborgen zaken geweest. Ik heb gevoel dat ik wil focussen op jobs, op gezondheidszorg, op grenzen en de immigratie en om een zeer goede immigratiewetgeving te creëren’, zei hij.
Trump, die het tijdens zijn campagne niet naliet om Hillary en haar echtgenoot, ex-president Bill Clinton, door het slijk te halen, verklaarde in het interview nog dat hij de Clintons geen pijn wil doen. ‘Clinton heeft enkele slechte dingen gedaan. Maar het zijn goede mensen.’
Harde toon
Verder verklaarde hij dat zowel hijzelf als Clinton een smerige campagne voerden. ‘Zij waren hard en ik was hard’, aldus Trump, die toevoegde dat hij liever iets ‘zachter’ was geweest en ‘meer had gefocust op het beleid’. Toch voerde hij een ‘geweldige campagne’.
Trump is overigens niet van plan om zijn toon aan te passen. ‘Soms heb je een bepaalde retoriek nodig om mensen te motiveren’, zei hij. ‘Ik wil niet enkel maar een klein, vriendelijk monotoon personage zijn, al zal ik dat in veel gevallen wel zijn.’
Voor homohuwelijk, tegen abortus
Trump liet verder optekenen dat het homohuwelijk onder zijn regering niet zal worden teruggeschroefd. ‘Deze zaken zijn via het Hooggerechtshof gepasseerd, ze zijn afgerond. Ik vind dat oké’.
De nieuwe president verklaarde wel dat hij in dat Hooggerechtshof rechters wil aanstellen die tegen abortus (‘pro-life’) zijn en die voor het dragen van wapens zijn. ‘Dit is wat er zal gebeuren: ik ben pro-life, dus de rechters zullen pro-life zijn. Ze zullen ook grote voorstanders zijn van het Tweede Amendement’ van de grondwet, dat zegt dat elke Amerikaan het recht heeft om een wapen te dragen. Trump moet al zeker één rechter aanstellen, aangezien door het overlijden van Antonin Scalia in februari een post vacant is.
Stemmen
De nieuwe president bevestigde ook dat hij nog steeds gekant is tegen het electoraal college bij de verkiezingen. Trump won het hoogste aantal kiesmannen, maar Clinton won de popular vote, en kreeg dus meer stemmen achter zich. Dat onderscheid doet opnieuw vragen rijzen over het behoud van dat Electoral College.
Trump: ‘Ik zou liever zien dat de stemmen simpelweg geteld worden. Weet je, als jij 100 miljoen stemmen hebt en de andere persoon 90 miljoen, dan win je.’ (Belga/KVDA)
Bekijk het volledige interview
Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier