Trump ondertekent sanctiewet tegen China, ondanks vermeende steun aan heropvoedingskampen

Xi Jinping en Donald Trump © belga

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een sanctiewet ondertekend tegen China vanwege de vervolging van de Oeigoerse moslim-minderheid. Net vandaag lekte uit dat Trump de Chinese president Xi Jinping zou aangemoedigd hebben om door te gaan met heropvoedingskampen voor Oeigoeren.

De sanctiewet die Trump ondertekende, roept de daders van mensenrechtenschendingen ter verantwoording. Daarbij wordt verwezen naar het ‘systematische gebruik’ van heropvoedingskampen, dwangarbeid en controle ‘om de etnische identiteit en religieuze overtuigingen van Oeigoeren en andere minderheden in China uit te roeien’.

De wet stelt de president in staat om sancties af te kondigen tegen bepaalde personen.

Het Amerikaanse Congres had het wetsvoorstel, dat de president verzoekt om sancties te nemen tegen regeringsleden, al eind mei goedgekeurd. Er was slechts één tegenstem in het Huis van Afgevaardigden.

‘Kampen blijven bouwen’

Opmerkelijk is het tijdstip waarop Trump de sanctiewet ondertekent. Net vandaag blijkt uit een boek van de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur van Trump, John Bolton, dat Trump aan zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping zou gezegd hebben dat kampen voor de moslimminderheid een goede zaak waren. Trump zou de uitspraken gedaan hebben in de marge van de G20-top vorig jaar in het Japanse Osaka.

‘Trump zei aan Xi dat hij kampen moest blijven bouwen. Trump vond dat dat juist was’, schrijft Bolton in het boek. Een andere topadviseur zou aan Bolton gezegd hebben dat Trump in 2017 al eens gelijkaardige uitspraken had gedaan.

De nieuwe wet dreigt in elk geval de spanningen tussen de VS en China verder op te voeren. Als gevolg van de coronapandemie zijn de betrekkingen al vertroebeld. Trump verwijt China dat het de bron van de pandemie niet aan de bron heeft aangepakt. Een ander twistpunt is de toenemende inmenging van Peking in de semi-autonome metropool Hongkong.

Partner Content