Trump moet getuigen in onderzoek naar zakendeals, beslist rechter in New York

Donald Trump © Belga Image

Voormalig president Donald Trump en zijn kinderen Ivanka en Don Jr. moeten komen getuigen in het burgerlijk onderzoek van de procureur-generaal van New York naar hun zakendeals. Dat heeft een New Yorkse rechter donderdag beslist.

Na een hoorzitting via videoconferentie wees de rechter de motie van het Trumpkamp af om de dagvaardingen van procureur-generaal Laetitia James nietig te laten verklaren. Als gevolg hiervan beval rechter Arthur Engoron Donald Trump om ‘binnen 21 dagen na deze beslissing te komen getuigen’, dat wil zeggen tegen 10 maart. Een bevel dat ook voor zijn kinderen geldt.

De 45ste president van de Verenigde Staten (2017-2021) kan tegen deze beslissing in beroep gaan. In het kader van dit onderzoek, dat in 2019 werd geopend, kondigde procueur Letitia James, lid van de Democratische Partij, in januari aan ‘dat ze significant bewijzen had gevonden die er op wijzen dat Donald Trump en The Trump Organization een aantal activa valselijk en frauduleus hebben getaxeerd’, om leningen te krijgen en om minder belastingen te betalen. ‘Het recht heeft gezegevierd’, verwelkomde Letitia James de beslissing in een verklaring. ‘Niemand staat boven de wet’.

Partner Content