‘Trump gedraagt zich als een grillige zonnekoning, met het Witte Huis als zijn Versailles’

© BelgaImage

Wie niet weg is, is gezien: over minder dan een week landen Donald Trump en zijn gevolg in Brussel.

De kans is klein dat Donald Trump volgende week herhaalt wat hij niet zo lang geleden over Brussel zei, of over de NAVO en de Europese Unie. Brussel was, volgens hem, ‘een hellekrocht’ en de NAVO een organisatie die niet van deze tijd is. Hij hoopte ook dat snel meer landen het voorbeeld van de brexit zouden volgen en hij zag Marine Le Pen graag president van Frankrijk worden. Het is bepaald ironisch dat uitgerekend deze man de nieuwe gebouwen van de NAVO in Evere inhuldigt. Op dit moment wordt hij er immers van verdacht dat hij het onderzoek dwarsboomt naar het Russische gekonkel tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar, die hem in het Witte Huis bracht.

Trump gedraagt zich als een grillige zonnekoning, met het Witte Huis als zijn Versailles

Trump veranderde de voorbije drie maanden zo vaak van mening dat wat hij zegt nog weinig betekenis heeft. Hij stapt straks in het presidentiële vliegtuig voor een trip van een kleine week naar Brussel, de top van de G7 in Italië en het Midden-Oosten. Weg van de hardnekkige vragen in Washington over de echte reden van het ontslag van FBI-directeur James Comey. Trump houdt het er summier bij dat ‘de man zijn job niet goed deed’. Democratische politici menen dat Comey de president te dicht op de huid zat in het onderzoek naar de Russische invloed op de stembusslag van vorig jaar. Ze beschouwen het ontslag van Comey zelfs als een strafbare obstructie van een gerechtelijk onderzoek. Het helpt niet dat Trump vaag blijft over de buitenlandse belangen van zijn bedrijf en de eventuele banden van Trump Inc. met Rusland.

Maar dan nog is de kans groot dat hij ondertussen al zoveel mensen tegen de schenen heeft geschopt dat zijn presidentschap in een permanente sfeer van crisis verzandt. Hij gedraagt zich als een grillige zonnekoning, met het Witte Huis als zijn Versailles. Toch zal de Republikeinse partij hem alleen laten vallen als haar meerderheid in het Huis van Afgevaardigden bij de tussentijdse verkiezingen van volgend jaar in gevaar is. Het hoogst ongebruikelijke ontslag van de FBI-directeur kan in dat opzicht ook een wake-upcall zijn. Zelfs het zeker niet linkse weekblad The Economist vreest na een gesprek met Trump dat hij zijn land met al zijn onwaarheden en flagrante leugens economisch naar de afgrond voert.

Het is een bekend fenomeen dat presidenten die thuis onder vuur liggen dan maar in het buitenland proberen te scoren. Waar dat met iemand zoals Trump naartoe moet, valt niet te voorspellen. Directeur Sven Biscop van de Belgische denktank Egmont pleit er daarom al enige tijd voor dat Europa voor zijn veiligheid het best niet alleen op de VS zou rekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content