Trump en Harris ruziën over regels TV-debat

De twee Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris maken publiekelijk ruzie over de regels voor hun eerste tv-debat in september. Het twistpunt is de vraag of de microfoons moeten gedempt worden als de tegenstander aan het woord is.

Een woordvoerder van het campagneteam van de Democraat Harris zei voorstander te zijn van microfoons die de hele uitzending blijven openstaan. ‘We gaan ervan uit dat de adviseurs van Trump de voorkeur geven aan een gedempte microfoon, omdat ze niet geloven dat hun kandidaat zich 90 minuten lang op een presidentiële manier kan gedragen,’ klonk het in een verklaring die beschikbaar werd gesteld aan Amerikaanse media. 

De Republikeinse presidentskandidaat Trump trok dit weekend al van leer tegen zender ABC, die het debat op 10 september zal organiseren. De ex-president trok de eerlijkheid van het debat in twijfel en dreigde zich zelfs terug te trekken. Hij schreef op zijn socialemediaplatform Truth Social dat Harris de regels van het debat wil veranderen op “ABC Fake News”. Een woordvoerder van Trump nuanceerde: ‘ABC bood exact dezelfde debatregels aan als CNN en die hebben we geaccepteerd, net als het Harris-kamp.’

Tijdens het debat tussen Trump en voormalig presidentskandidaat Joe Biden in juni bij CNN werd de microfoon van degene die niet aan het woord was, gedempt. Het toen rampzalige optreden van Biden was mee de aanleiding dat hij zich eind juli terugtrok uit de presidentsverkiezing.

Partner Content