Trump belt met Zelenski en belooft oorlog te beëindigen

Donald Trump op 6 februari 2024. © AFP

Donald Trump heeft vrijdag gebeld met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Dat meldt de Republikeinse presidentskandidaat via zijn platform Truth Social. Hij zou hem hebben beloofd dat hij, als hij zou terugkeren naar het Witte Huis, ‘een einde zou maken aan de oorlog’ tussen Oekraïne en Rusland.

‘Als volgende president van de Verenigde Staten, ga ik vrede brengen in de wereld en de oorlog beëindigen die zoveel levens heeft gekost’, schrijft Trump, die zich sterk maakte dat hij als president een vredesdeal met Rusland en Oekraïne voor elkaar kan krijgen.  De Amerikaanse oud-president heeft al vaker beweerd dat hij de oorlog snel zou oplossen.

In interviews heeft Trump eerder laten optekenen dat Oekraïne mogelijk een deel van zijn grondgebied moet afstaan om een vredesakkoord te bereiken. Zijn verschillende lofuitingen aan het adres van de Russische president Vladimir Poetin en zijn kritiek op andere NAVO-landen baren de westerse bondgenoten van Oekraïne zorgen. ‘We hebben met president Trump afgesproken om tijdens een persoonlijke ontmoeting te bespreken welke stappen vrede eerlijk en duurzaam kunnen maken’, stelde Zelenski op X.  De Oekraïense president, die de VS dankte voor de steun in de strijd tegen Rusland, zei ook dat hij Trump had gefeliciteerd met zijn nominatie als Republikeinse presidentskandidaat. Hij zou ook de ‘schokkende’ moordaanslag op Donald Trump in Pennsylvania van vorige zaterdag hebben veroordeeld.

Partner Content