Donald Trump, tijdens een campagnemeeting op 29 juli. © Getty

Trump aangeklaagd wegens samenzwering rond verkiezingen 2020

Rudi Rotthier vanuit de VS

Gewezen VS-president Donald Trump is in beschuldiging gesteld wegens drie vormen van samenzwering rond de presidentsverkiezingen van 2020 en de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Dat Trump in deze wordt aangeklaagd, werd beslist door een federale grand jury in Washington D.C., die was samengeroepen door speciaal aanklager Jack Smith.

Trump wordt in beschuldiging gesteld voor ‘samenzwering om de Verenigde Staten te bedriegen’, ‘samenzwering om een officiële procedure te belemmeren’, ‘belemmering van en poging tot belemmering van een officiële procedure’ en ‘samenzwering tegen rechten’ (van kiezers).

In de aanklacht is sprake van zes samenzweerders, die niet bij naam worden genoemd maar die in vijf van de gevallen onmiddellijk herkenbaar waren. Ze zijn tot dusver niet in staat van beschuldiging gesteld.

Zo is de eerste samenzweerder Trumps toenmalige advocaat Rudy Giuliani. De tweede is John Eastman, de advocaat die het inschakelen van fake kiespersonen bepleitte. De derde is een andere advocaat van de president, Sidney Powell. Zij was de grote pleitbezorgster van de theorie dat stemmachines stemmen voor Trump omzetten in stemmen voor Biden, wat ze koppelde aan een plan van de jaren geleden overleden Venezolaanse leider Hugo Chavez. De vierde was Jeffrey Clark, lid van de milieudienst van het ministerie van Justitie, die Trump ondersteunde in zijn campagne rond de verkiezingen. Trump was zodanig verguld over de steun van een ambtenaar van middelbaar niveau binnen de hiërarchie, dat hij besliste hem te promoveren tot dienstdoend minister van Justitie. Dat leidde een actie van toplui binnen dat ministerie, die dreigden met massale ontslagen als Clark aan het hoofd van het ministerie zou komen. Trump trok de benoeming in. De vijfde was Kenneth Cesebro, zoals de vier voorafgaanden een advocaat. Hij stelde een stappenplan op dat de valse kiesmannen hoorden te volgen. Over de identiteit van de zesde bestaat onduidelijkheid. De zes zijn tot dusver niet in staat van beschuldiging gesteld.

Donderdag om 22 uur Belgische tijd moet Trump in deze zaak voor de rechter verschijnen. Hij zal dan officieel gearresteerd worden, en naar alle waarschijnlijkheid onschuldig pleiten alvorens weer vrij te komen in afwachting van het proces.

De aanklacht is het resultaat van een grootschalig onderzoek door Smith naar de gebeurtenissen na de verkiezingen van 2020 en de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. De federale grand jury luisterde maandenlang naar tientallen getuigen, onder wie Giuliani en oud-stafchef Mark Meadows. Onderzoekers interpelleerden gouverneurs en lokale verkiezingsfunctionarissen in felbevochten staten zoals Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin.

Aanklager Jack Smith, tijdens zijn korte persconferentie. © Getty

Vijf elementen in de samenzwering tegen Trump

Na de stembusslag in november 2020 weigerde Trump de verkiezingsoverwinning van Democraat Joe Biden te erkennen. Sindsdien houdt hij, zonder enig bewijs en op talloze manieren weerlegd, vol dat hij zijn herverkiezing door bedrog is misgelopen. Trump claimde dat ruim tienduizend doden voor Biden hadden gestemd in Georgia, of dat in Pennsylvania 200.000 meer mensen hadden gestemd dan er stemgerechtigden waren. In Arizona zouden 30.000 niet stemgerechtigden hebben deelgenomen aan de verkiezingen.

En hij bleef dat herhalen, ook nadat zijn claims onderzocht waren en weerlegd, en nadat zijn eigen minister van Justitie Bill Barr ze afgedaan had als ‘bullshit’. Hij wist beter. Hij onderschreef theorieën van Sidney Powell over frauduleuze stemmachines, terwijl hij haar theorie eerder omschreef als ‘crazy’.

Hij herhaalde vele van de hogervermelde getallen tijdens zijn toespraak op 6 januari 2021.

Het hebben van foute opinies is niet strafbaar. Maar Trump ging verder. Ten eerste wist hij beter, aldus de aanklacht. En de leugens dienden een doel.

‘Het doel van de samenzwering’, aldus de aanklacht, ‘bestond erin het legitiem resultaat van de verkiezingen om te keren’, en Trump gebruikte daarvoor vijf manieren.

Hij probeerde de verkozenen en de kiesverantwoordelijken van staten zover te brengen ‘de stemuitslag te negeren’, hij liet valse kiespersonen rekruteren (die kiespersonen die wel de uitslag aanvaardden, zouden kunnen vervangen), hij probeerde het ministerie van Justitie in te schakelen om verkiezingsleugens te verspreiden (door na het ontslag van Barr een minister aan te duiden die de leugens genegen was), hij zette druk op vicepresident Mike Pence om de verkiezingsuitslag te vertragen, en hij gebruikte de troebelen van 6 januari om nog eens zijn valse claims te verspreiden en Congresleden ervan te overtuigen de officiële bekrachtiging van de uitslag uit te stellen. Terwijl het Congres werd belegerd belde hij met volksvertegenwoordigers om hen tot vertragingsmaneuvers te bewegen.

‘Aanval op Capitool aangewakkerd door leugens van Trump’

Dit is de tweede federale aanklacht door Smith tegen het voormalige staatshoofd. Eerder beschuldigde de speciaal aanklager hem in een andere zaak al van het illegaal achterhouden van vertrouwelijke overheidsdocumenten. Daarnaast werd Trump in maart in New York ook aangeklaagd rond de betaling van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels. Naar verwachting zal hij ook in de staat Georgia aangeklaagd worden wegens belemmering van de verkiezingsuitslag.

(lees verder hieronder)

Zelf ontkent Trump, die opnieuw presidentskandidaat is, alle aanklachten. Hij noemt de procedures tegen hem pogingen van zijn tegenstanders om hem uit het Witte Huis te houden. ‘Waarom wachtten ze 2,5 jaar voor hun fake aanklacht, tot het midden van president Trumps winnende campagne voor 2024’, aldus een mededeling van het Trumpkamp. Een advocaat van Trump maakte zich op Fox News sterk dat de procureur niet kan bewezen dat de ex-president zelf niet geloofde in wat hij verkondigde inzake ‘kiesleugens’. Want, hij werd dan wel door vele medestanders gewezen op de onzinnigheid van de fraudetheorieën, er waren ook vele medestanders die de fraudebeschuldigingen onderschreven.

Zelfs na veroordeling kan Trump kandidaat blijven – de enige vereisten voor een presidentskandidaat zijn: dat hij of zij in het land geboren is, en de juiste leeftijd heeft (35 jaar of ouder). Een kandidaat kan een gevangenisstraf uitzitten tijdens de campagne.

Jack Smith lichtte zijn aanklacht dinsdag kort toe. ‘In dit geval zullen mijn diensten streven naar een spoedig proces, zodat onze bewijzen in de rechtbank getest en beoordeeld kunnen worden door een jury’. De bestorming van het Capitool noemde hij ‘een ongeziene aanval op de zetel van de Amerikaanse democratie’, die ‘werd aangewakkerd door leugens’ van Trump.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content