Transgenderisme erkend in India: een grote stap voorwaarts
Het Hooggerechtshof in India heeft het bestaan van een ‘derde geslacht’ erkend, dat noch mannelijk, noch vrouwelijk is. Dat is een opsteker voor de transgendergemeenschap in het land.
“De erkenning van transgenders als een derde geslacht is geen sociale of medische kwestie, maar een kwestie van mensenrechten”, aldus rechter K.S. Radhakrishnan. Transgenders moeten in India voortaan als een derde neutraal geslacht behandeld worden. Ze moeten dezelfde sociale en economische voordelen krijgen als andere minderheidsgroepen. Een groep militanten onder leiding van Laxmi Narayan Tripathi had in 2012 een klacht ingediend om de erkenning van de rechten van transgenders af te dwingen. “Vandaag ben ik voor de eerste keer zeer fier om Indiër te zijn”, zei hij na de uitspraak van het Hooggerechtshof. Hetzelfde Hooggerechtshof maakte in december nog homoseksualiteit opnieuw strafbaar in India.
Lange weg naar moderne maatschappij
De erkenning is een grote sprong vooruit voor India, aangezien er nog steeds sprake is van veel onrecht op seksueel vlak. Daders van groepsverkrachtingen bijvoorbeeld worden vaak niet vervolgd of men schuift de schuld in de schoenen van het slachtoffer. Soms vindt er ook een aanranding plaats als uiting van een straf. In december 2012 leidde een groepsverkrachting tot de dood van een studente, wat meteen ook een storm van ophef veroorzaakte. Incidenten van groepsverkrachtingen blijven sindsdien de media halen.
De tolerantie tegenover holebi’s ligt in India ook bijzonder laag. In 2013 voerde het Hooggerechtshof het verbod op homoseksualiteit met een straf van tien jaar cel weer in nadat dat in 2009 was opgegeven. De weg naar een moderne maatschappij in India is dus nog lang maar met het erkennen van het transgenderisme zet het land alvast een stap voorwaarts. (Belga/KVW)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier