Topvrouw Amerikaanse geheime dienst noemt moordaanslag Trump ‘onacceptabel’

Kimberly Cheatle © Belga

Kimberly Cheatle, directeur van de Amerikaanse Secret Service, steekt de hand in eigen boezem. In een eerste interview op ABC News sinds de mislukte moordaanslag op presidentskandidaat Donald Trump heeft ze het incident dinsdag “onacceptabel” genoemd. Ze benadrukt dat het haar verantwoordelijkheid is om te onderzoeken wat er fout is gegaan.

Na de mislukte moordaanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania afgelopen zaterdag, zijn alle ogen in de VS gericht op Kimberly Cheatle. In september 2022 benoemde president Joe Biden haar tot directeur van de geheime dienst. Dat speelt momenteel in haar nadeel, want uit Republikeinse hoek klinkt de roep om haar aftreden steeds luider.

Ze reageert nu uitgebreid in een interview met ABC News. ‘Onacceptabel’, klinkt het.'”En het mag nooit meer gebeuren.’ Ze benadrukt dat zij de verantwoordelijkheid draagt om te onderzoeken wat er fout is gegaan en om ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer kan gebeuren. ‘Ik ben de directeur van de Secret Service en ik moet ervoor zorgen dat we een onderzoek uitvoeren en dat we ons personeel de middelen geven die nodig zijn.’

Op de verklaringen van getuigen die de schutter opmerkten nog voor hij het vuur opende, zegt ze dat er ‘zeer weinig tijd’ zat tussen dat moment en de schietpartij. ‘Ik heb nog niet alle details, maar er zat zeer weinig tijd tussen. Die persoon opzoeken, vinden, identificeren en uiteindelijk neutraliseren vond allemaal kort na elkaar plaats.’

Ondanks de kritiek zegt Cheatle dat ze niet zal aftreden. Op 22 juli moet ze zich verantwoorden voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Cheatle zal er toelichting geven bij de aanpak en voorbereiding van de Secret Service bij de aanslag op Trump. Tot slot zegt ze contact te hebben opgenomen met Trump, al zou ze hem nog niet gehoord hebben.

Partner Content