Toespraak Biden: ‘Verdedigen van de democratie is belangrijker dan eender welke titel’

De Amerikaanse president Joe Biden

‘Het verdedigen van de democratie is belangrijker dan eender welke persoonlijke ambitie of titel.’ Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden woensdag gezegd. Biden zegt dat hij de fakkel wil doorgeven aan een nieuwe generatie.

Biden sprak woensdag voor het eerst het Amerikaanse volk toe sinds hij zondag aankondigde dat hij zich terugtrekt als presidentskandidaat. De toespraak van een weinig energieke Biden vanuit het Oval Office duurde een klein kwartier. Hij vermeldde de Republikeinse kandidaat Donald Trump niet bij naam, maar leek wel naar hem te verwijzen door te zeggen dat ‘Amerika sterker is dan eender welke tiran’.  Biden noemde het de ‘grootste eer’ van zijn leven dat hij president mocht zijn, maar benadrukt ook dat ‘niets de redding van onze democratie in de weg kan staan, ook geen persoonlijke ambities’. ‘Het gaat om jullie. Jullie familie. Jullie toekomst’, stelde hij. 

Volgens de president staan de Verenigde Staten op een scharniermoment in hun geschiedenis. De beslissingen die we nu nemen gaan de rest van onze toekomst bepalen. ‘Willen we vooruit of achteruit gaan?’, aldus Biden, die benadrukte dat hij zijn Democratische partij wil verenigen.

‘De beste weg is de weg vooruit. Ik geef de fakkel door aan een nieuwe generatie. Er is een tijd en een plaats voor mensen met jarenlange ervaring, maar er is ook een tijd voor een nieuwe generatie, en die tijd is nu gekomen’, aldus de president.

Hij benadrukte ook dat hij zich de komende zes maanden, tot hij op 20 januari de fakkel doorgeeft aan zijn opvolger, zal concentreren op zijn taken als president.  ‘Dat betekent dat ik de kosten blijf verlagen voor hardwerkende gezinnen, onze economie verder doe groeien, onze persoonlijk vrijheden en burgerrechten blijf verdedigen, van het recht om te stemmen tot het recht om te kiezen (voor abortus, red.). Ik zal hatelijk extremisme blijven aanklagen en duidelijk maken dat er geen plaats is in Amerika voor politiek geweld of eender welk ander geweld’, stelde hij.

Ook beloofde hij verder te werken om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne en in Gaza, en om de NAVO ‘sterker, machtiger en meer verenigd te maken dan ooit tevoren’. 

De president keek ook terug naar zijn 3,5 jaar als president. Toen hij aan de macht kwam was het land ‘in de greep van de ergste pandemie in de geschiedenis, de ergste economische crisis sinds de jaren 1930 (Great Depression) en de ergste aanval op onze democratie sinds de burgeroorlog’, stelde hij. ‘We hebben ons als Amerikanen verenigd. We zijn er doorheen gekomen. We zijn er sterker, welvarender en veiliger uitgekomen.’

En hij riep het volk op om zich achter zijn vicepresident Kamala Harris te scharen, die hij naar voren schoof als zijn opvolger. ‘Binnen een paar maanden beslist het Amerikaanse volk over de toekomst van zijn land. Ik heb mijn keuze alvast gemaakt’, aldus Biden. Hij noemde Harris ‘ervaren, taai en bekwaam’. ‘Ze was een ongelooflijke partner voor mij en een leider voor ons land.’

Biden beëindigde zijn toespraak met een emotionele noot. ‘Het is de grootste eer van mijn leven geweest om deze natie meer dan 50 jaar te dienen’, begon hij, en benadrukte dat nergens ter wereld een kind met een stotterprobleem uit een nederig gezin president kan worden. ‘Dat is wat er zo speciaal is aan Amerika. We zijn een natie van beloften en mogelijkheden, van dromers en doeners. Van gewone Amerikanen die ongewone dingen doen.’ Hij besloot door te zeggen dat hij ‘zijn hart en zijn ziel’ aan het land heeft gegeven, en er heel veel liefde en steun voor heeft teruggekregen. ‘Ik hoop dat jullie zich kunnen voorstellen hoe dankbaar ik daarvoor ben.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content