Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra vrijgelaten uit gevangenis

(Archiefbeeld) De voormalige Thaise premier Thaksin Shinawatra keert terug uit ballingschap op de luchthaven Don Mueang in Bangkok, Thailand. © REUTERS

De Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra (74) heeft zondag de gevangenis verlaten, zo stelde een fotograaf van het Franse persagentschap AFP vast. Dinsdag had de minister van Justitie, Tawee Sodsong, al aangekondigd dat Shinawatra zou vrijkomen. Reden is de gevorderde leeftijd van de miljardair, die ook gezondheidsproblemen heeft.

Shinawatra is al twintig jaar een spilfiguur in de Thaise politiek. Zijn maatregelen, die als populistisch afgeschilderd werden door tegenstanders, verdeelden het land. De ‘roodhemden’, zijn aanhangers uit vooral het noorden en noordoosten van het land, en de ‘geelhemden’, zijn conservatieve, royalistische tegenstanders, kwamen diametraal tegenover elkaar te staan.

De recente opgang van het hervormingsgezinde Move Forward, dat gesteund wordt door de nieuwe generaties, verminderde die tweespalt. In die mate dat Shinawatra ervan verdacht wordt dat hij de relaties met het leger en de monarchie gladstreek om terug te kunnen keren uit ballingschap, wat hij zes maanden geleden deed.

De ex-politieagent, die zijn rijkdom vergaarde met telecom, werd in 2006 van de macht verdreven met een militaire staatsgreep. Hij leefde vervolgens vijftien jaar lang in het buitenland, om te ontsnappen aan veroordelingen voor corruptie en machtsmisbruik, die hij afdeed als politiek gemotiveerd. Een paar uur na zijn terugkeer in het land, in augustus vorig jaar, werd de gedetineerde overgebracht naar een politieziekenhuis in Bangkok, met gezondheidsproblemen.

In september gaf de koning hem deels gratie, waardoor hij maar één in plaats van acht jaar in de cel moest doorbrengen. Bij de timing van die beslissing werden vraagtekens geplaatst. Zo wordt een geheim akkoord vermoed tussen de Shinawatra-clan en zijn vroegere tegenstanders, waardoor militairen en royalisten aan de macht zouden kunnen blijven ondanks een verkiezingsnederlaag in 2023.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content