Talibanregering breekt met Afghaanse ambassades, onder meer in België

Taliban vieren de tweede verjaardag van de val van Kaboel, 17 juli 2024. © Reuters

De Afghaanse talibanregering wil geen paspoorten, visa of andere documenten meer accepteren die afgeleverd werden door Afghaanse ambassades in een resem westerse landen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag gezegd op X. Ook de Afghaanse ambassade in België is bij de geviseerde ambassades.

De radicaal islamitische taliban namen in augustus 2021 de macht over in Afghanistan, maar de ambassades – met diplomatiek personeel dat nog werd aangesteld onder de vorige machthebbers – werkten tot nog toe verder. Ze stonden onder meer in voor de afgifte van paspoorten en visa voor het Islamitische Emiraat Afghanistan, zoals het land onder de taliban heet. In buurlanden van Afghanistan hebben de taliban wel al eigen ambassadeurs en diplomaten aangesteld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de talibanregering heeft dinsdag op X aangekondigd dat het de documenten die door de Afghaanse ambassades in westerse landen worden afgeleverd, niet langer erkent. Het gaat om de diplomatieke vertegenwoordigingen in België, Frankrijk, Zwitserland, Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Griekenland, Polen, Zweden, Noorwegen, Canada en Australië. Afghanen in het buitenland die reisdocumenten nodig hebben, moeten zich voortaan wenden tot ambassades bij bevriende regimes zoals Pakistan, China of Rusland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content