China-kritische partij wint verkiezingen in Taiwan

William Lai op zaterdag. © Getty Images

Met 40,2 procent van de stemmen heeft William Lai, ook bekend als Lai Ching-te, de Taiwanese verkiezingen gewonnen. Daarmee levert de China-kritische Democratische Progressieve Partij (DPP) voor de derde termijn op rij de president.

‘Ik wil het Taiwanese volk bedanken voor het schrijven van een nieuw hoofdstuk in onze democratie’, zei Lai in zijn overwinningstoespraak, omdat ‘we de internationale gemeenschap vertellen dat we tussen democratie en autoritarisme aan de kant van de democratie zullen staan’.

De 64-jarige Lai was vicepresident onder de aftredende regering van president Tsai Ing-wen en staat voor een meer kritische houding tegenover China. Hij versloeg Hou Yu-ih van de oppositiepartij Kuomintang (KMT), die net meer toenadering tot Peking wilde zoeken. Hou haalt 33,4 procent van de stemmen en gaf zijn nederlaag al toe

In zijn overwinningstoespraak zei Lai Ching-te ook  dat de Taiwanezen zich succesvol verzet hebben tegen ‘externe pogingen om de verkiezingen te beïnvloeden’, waarmee hij leek te verwijzen naar de Volksrepubliek China. Peking had de voorbije maanden duidelijk laten verstaan niet blij te zullen zijn met Lai als nieuwe president.

Lai zei voorts dat hij ‘Taiwan wil beschermen tegen intimidatie en bedreigingen door China’. Tegelijkertijd benadrukte hij ‘dat hij de belangrijke verantwoordelijkheid heeft om vrede en stabiliteit te behouden in de Straat van Taiwan’, de zee-engte tussen Taiwan en het Chinese vasteland.

Behalve voor een nieuwe president konden Taiwanezen ook stemmen voor een nieuw parlement. Daar is de overwinning van de DPP wat minder afgetekend. De partij van Lai had voorheen een meerderheid in het parlement. De DPP staat volgens de krant Taipei Times in tussentijdse uitslagen op iets meer dan 36 procent van de stemmen, tegen ruim 34 procent van de stemmen voor de KMT. De Taiwanese Volkspartij (TPP), een centrumlinkse partij die zich had opgeworpen als alternatief voor de twee grote partijen, kreeg bijna 22 procent van de stemmen.

Partner Content