Syrische vicepremier wil praten over staakt-het-vuren

Homs, Syrië © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

‘Geen van de strijdende partijen in Syrië is sterk genoeg om de oorlog te winnen, daarom moeten we praten over een vredesbestand’, zegt de Syrische vicepremier Qadril Jamil.

Volgens de Syrische vicepremier Qadril Jamil is de burgeroorlog in zijn land ‘vastgelopen’. ‘Het regime is bereid om te onderhandelen over een bestand’. Dat zei hij in een interview met de Britse krant The Guardian.

Qadril Jamil liet weten dat geen een van beide partijen sterk genoeg is om het conflict, dat al twee jaar duurt, te beslechten. Jamil is verantwoordelijk voor de financiën van Syrië en hij benadrukte dat de oorlog ook op economisch vlak catastrofale gevolgen heeft.

Aangezien de balans tussen de strijdende partijen niet snel zal veranderen, deed hij een oproep voor een staakt-het-vuren. “Een bestand moet tot stand komen onder begeleiding van internationale waarnemers”. Hij voegde er wel aan toe dat het moet gaan om “neutrale of bevriende landen.”

Communist

Het is de eerste keer dat iemand van het Syrische regime openlijk praat over mogelijke onderhandelingen en een vredesakkoord. Jamil benadrukte bovendien dat hij spreekt in naam van de hele regering. Waarnemers zien in de uitspraken van de vicepremier een teken dat bondgenoot Rusland het regime aan de onderhandelingstafel wil krijgen.

Wel moet in het achterhoofd worden gehouden dat de voormalige communist Jamil, lid is van een kleine seculiere partij, die pas vorig jaar door Bashar al-Assad werd opgenomen in de regering. In het verleden nam Jamil zelf deel aan demonstraties tegen die regering.

Rebellen sluiten onderling bestand

In het Noorden van Syrië hebben lokale rebellen van het Vrije Syrische Leger (VSL) en strijders van al-Qaida een staakt-het-vuren getekend. Beide groepen opstandelingen vechten tegen de Syrische Bashar al-Assad. De afgelopen dagen vonden de gevechten voornamelijk in en rond de stad Azaz, nabij de grens met Turkije.

Volgens BBC-correspondent Paul Wood hebben de partijen afgesproken gevangenen uit te wisselen en elkaars eigendommen terug te geven. “Het is onduidelijk of de wapenstilstand gevolgen heeft voor de botsingen tussen rebellengroepen elders in het land”, zegt Wood.

Iran : ‘Dialoog op gang trekken’

Ook de Iraanse president Hassan Rohani sprak eerder verzoenende taal. Hij wil in de marge van de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York zijn Franse ambtgenoot Francois Hollande spreken en sluit zelfs een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama niet uit. In de Amerikaanse krant The Washington Post liet hij weten een rol te willen spelen in een dialoog tussen het regime en de oppositie in Syrië.

“Mijn regering is bereid om te helpen bij het faciliteren van een dialoog tussen de Syrische regering en de oppositie”, zo schrijft de president. Voorlopig onthalen de Amerikanen het voorstel van Iran erg voorzichtig. Ze hebben het land in het verleden meermaals beschuldigd van militaire steun aan het regime van president al-Assad.

Partner Content