Strijdvaardige Puigdemont wil geen politiek asiel vragen in ons land
Tijdens een toespraak in de Brusselse Press Club sprak de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont zijn hoop uit op dialoog met de Spaanse regering. Hij riep ook Europa op tot hulp bij die dialoog.
‘Ik ben niet naar België gekomen, maar naar Brussel. Brussel is de hoofdstad van Europa. Hier kunnen we in vrijheid werken.’ Carles Puigdemont, de afgezette leider van de Catalaanse regering, zegt niet in ons land te zijn om te vluchten en politiek asiel te vragen. Hij wou wel de Catalaanse situatie aankaarten met een statement in het hart van Europa.
De locatie van zijn speecht was in ieder geval toepasselijk: in de Brusselse Press Club, in het hart van Europa. Over de locatie van de persconferentie van Puigdemont bestond lange tijd onduidelijkheid. Die zou eerst plaatsvinden in het Résidence Palace, maar dat werd op het laatste moment geweigerd, naar verluidt omdat het gebouw onder de kanselarij van premier Michel valt en dat te gevoelig zou liggen.
De Catalaanse kwestie gaat over Europese waarden, aldus Puigdemont: vrije meningsuiting en geweldloosheid. Het politieke model van zijn regering en de onafhankelijkheidsbeweging is er een van pacifisme en dialoog, maar dat wordt volgens Puigdemont onmogelijk gemaakt door de Spaanse regering. Hij sprak dan ook over Madrid in zeer harde woorden: repressie, aggressie, confrontatie. Hij vroeg Europa om de Catalanen bij te staan in het opstarten van die dialoog. De tijd ligt achter ons dat Spanje politieke tegenstanders kon opsluiten, aldus Puigdemont.
Toewerken naar nieuwe verkiezingen
Zijn regering wil niet weglopen van hun juridische verantwoordelijkheid, maar wil wel een politieke strijd voeren. Die politieke strijd zal hen naar de nieuwe verkiezingen van 21 december moeten leiden. ‘We zullen de handschoen opnemen. We zullen tonen dat we de problemen kunnen oplossen, niet met geweld maar aan de stembus.’ Ook daar had hij een duidelijke vraag voor Spanje: de separatisten zullen de resultaten van die verkiezingen respecteren, maar zal Madrid dat ook doen?
Intussen wil de regering er werk van maken de toepassing van artikel 155 – waarmee de Catalaanse autonomie teruggeschroefd wordt – zo veel mogelijk te voorkomen. Bijna gelijktijdig met het begin van Puigdemonts toespraak maakte de Spaanse overheid echter bekend dat het de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring van vorige week opschortte.
Geen Belgische kwestie
Naar eigen zeggen heeft Puigdemont tijdens zijn bezoek aan ons land geen Belgische politici ontmoet. Hij verklaarde dat hij hier hoe dan ook geen Belgische kwestie van wilt maken. Een aanvraag voor politiek asiel is niet aan de orde, al kon hij geen antwoord geven op de vraag hoe lang hij in België plant te blijven. ‘We hebben garanties nodig dat we een eerlijk proces krijgen. Zolang dat nodig is, werken we van hieruit voort.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier