Steeds meer natuurbranden door klimaatverandering, ondanks menselijk ingrijpen

Bosbranden op Rhodos © Getty

Please write your introduction text here

Het team van wetenschappers heeft binnen het onderzoek gebruikgemaakt van geavanceerde natuurbrandmodellen om de impact van klimaatverandering op natuurbranden te simuleren. De studie, waarin de natuurbrandmodellen werden vergeleken met en zonder de effecten van klimaatverandering, toont aan dat in veel regio’s klimaatverandering zorgt voor een toename van de verbrande oppervlakte, vooral in gevoelige ecosystemen zoals de Afrikaanse savannes, Australië en Siberië.

‘We hebben vastgesteld dat er in veel regio’s meer oppervlakte verbrand wordt door klimaatverandering’, aldus Seppe Lampe, klimaatwetenschapper aan de VUB en een van de twee hoofdauteurs van de studie. ‘Hoewel menselijke activiteiten zoals landschapsveranderingen en bevolkingsgroei over het algemeen zorgen voor een afname van het verbrande oppervlak, blijft het effect van klimaatverandering groeien.’

Hoewel de hoeveelheid verbrande aardoppervlakte enkel maar toe zal nemen, ontwaart het onderzoek ook enkele grote regionale verschillen. In Afrika, waar tot 70 procent van het globale verbrande oppervlak zich bevindt, wordt een duidelijke daling waargenomen, met name in de savannes. Dat heeft volgens co-hoofdauteur Chantelle Burton vooral te maken met ‘de toename van menselijke activiteit in de regio en veranderingen in landgebruik’.

In sommige regio’s wordt het natuurgebied en landschap versnipperd, waardoor een brand zich niet meer zo snel kan verspreiden. ‘In bosrijke gebieden zoals Californië en Siberië, neemt de verbrande oppervlakte juist toe, wat wordt gekoppeld aan langere periodes van droogte en hogere temperaturen als gevolg van klimaatverandering’, aldus de brandexperte van de UK Met Office. De modellen voorspellen een verdere toename van de verbrande aardoppervlakte.

De onderzoekers benadrukken dat ‘hoewel menselijke activiteiten zoals brandbestrijding en landschapsbeheer een dempend effect kunnen hebben’, dat vaak ‘niet voldoende is om de impact van klimaatverandering volledig tegen te gaan’.

De onderzoekers waarschuwen ook voor de toekomst. ‘Het tempo waarin de invloed van klimaatverandering op natuurbranden toeneemt, stijgt jaarlijks,’ zegt professor Wim Thiery, klimaatwetenschapper aan de VUB en medeauteur van de studie. Indien de huidige trend zich voortzet aan huidige snelheid, dan zal de verbrande aardoppervlak komende decennia ‘aanzienlijk toenemen’.

‘Het is essentieel dat we niet alleen ons beleid aanpassen om branden beter te beheersen, maar ook de onderliggende oorzaken zoals klimaatverandering aanpakken,’ concludeert het onderzoeksteam.

Partner Content