Staatsgreep Niger: Belgen kunnen geëvacueerd worden met Franse vliegtuigen

Manifestatie in hoofdstad Niamey ter ondersteuning van de staatsgreep en tegen Frankrijk. © Reuters

Belgische onderdanen en ‘belanghebbenden’ die hebben aangegeven dat ze Niger willen verlaten, zullen met Franse vliegtuigen worden geëvacueerd.

Dat laat Buitenlandse Zaken weten.

Over hoeveel mensen het precies gaat, kan Buitenlandse Zaken niet meedelen. Het gaat zowel om mensen met de Belgische nationaliteit als ‘belanghebbenden’. Dat zijn mensen die een link hebben met ons land, via bijvoorbeeld familie. Het is ook niet bekend wanneer de evacuatie zal plaatsvinden. Het gaat om een ‘complexe operatie’ en Buitenlandse Zaken zal pas meer details geven als die is afgelopen, klinkt het. ‘De veiligheid van de Belgen is onze prioriteit.’

Eerder op de dag had Buitenlandse Zaken al gemeld dat het weet heeft van zowat 110 Belgen in Niger. Het gaat om negentig Belgen die zich hebben ingeschreven in het consulaire register van Niger en een twintigtal landgenoten die hun aanwezigheid in het land hebben gesignaleerd via de webapplicatie Travellers Online.

Vorige week vond in Niger een staatsgreep plaats, waarbij de democratisch verkozen president Mohamed Bazoum van de macht werd verdreven. Generaal Abdourahamane Tchiani riep zichzelf uit tot de nieuwe sterke man. Sindsdien heerst er onrust in het land.

Uranium

De uraniumbevoorrading van de EU komt niet in het gedrang door de staatsgreep, liet een woordvoerder van de Europese Commissie weten. Niger is goed voor een kwart van de Europese uraniumleveringen.

‘Er is geen bevoorradingsrisico voor de EU. De operatoren in de EU beschikken over voldoende voorraden natuurlijk uranium om eventuele bevoorradingsrisico’s op korte termijn te beperken’, aldus de woordvoerder. ‘En ook op middellange en lange termijn zijn er voldoende materialen op de wereldmarkt om de noden van de EU te dekken.’

Niger is een grote leverancier van uranium, goed voor de vervaardiging van brandstof voor meer dan honderd kernreactoren in dertien Europese landen, waarvan de helft in Frankrijk. Het Franse ministerie van Energietransitie laat weten verschillende bronnen te hebben voor zijn bevoorrading van uranium. In 2022 was Niger de op een na grootste leverancier van natuurlijk uranium in de EU, met een aandeel van 25,38 procent, na Kazachstan. Dat laatste land is wereldwijd veruit de grootste producent van natuurlijk uranium, met 40,6 procent van de totale gewonnen hoeveelheid in 2020, gevolgd door Australië (12,8 procent), Namibië (11,3 procent), Canada (8,1 procent) en Niger (7,6 procent).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content