Specialisten ‘vragen Hillary Clinton om verkiezingsresultaten in drie staten aan te vechten’
Een groep van “prominente computerspecialisten en advocaten met specialisatie in verkiezingen” roept Hillary Clinton op om de resultaten van de presidentiële verkiezingen in drie staten aan te vechten. De groep ontwaart “vreemde patronen” in de kiesresultaten.
Volgens het blad maken onder meer advocaat John Bonifaz, gespecialiseerd in verkiezingsrecht, en J. Alex Halderman, specialist computerbeveiliging aan de University of Michigan, deel uit van de groep.
De groep, die niet naar buiten komt, maar enkel intern met de Clintoncampagne communiceert, vindt dat de resultaten in Wisconsin, Michigan en Pennsylvania herbekeken moeten worden, ook al gelet op de beschuldigingen van de ploeg van Obama aan het adres van de Russen, die volgens medewerkers van Obama probeerden invloed uit te oefenen op het verkiezingsproces.
Bewijs van hackpogingen tegen kiesbureaus of kiesverrichtingen hebben de leden van de groep volgens NY Magazine niet gevonden, maar ze zien wel verdachte patronen, die volgens hen in ieder geval nader onderzoek verdienen.
Elektronische stemmen
Zo ontving Hillary Clinton in Wisconsin 7 procent minder stemmen in districten waar elektronisch werd gestemd dan in plaatsen die met papieren stembiljetten of met gescande resultaten werkten. Ze verloor de staat met 27.000 stemmen, aldus leden van de groep, terwijl een theoretische correctie van die 7 procent haar 30.000 stemmen meer zou opleveren, en dus in theorie de overwinning in de staat. Waarom de groepsleden ook in Pennsylvania (waar het stemmenverschil minder dan 60.000 bedraagt) en Michigan (waar Trump 11.000 stemmen voorligt in voorlopige tellingen) aan een onderzoek willen onderwerpen, is niet duidelijk, maar in Michigan is het zodanig nipt dat nog geen officieel resultaat bekendgemaakt is.
In de tussenstand inzake kiespersonen leidt Donald Trump voorlopig met 290 tegen 232 voor Hillary Clinton (270 geeft de meerderheid).
Met de stemmen van Michigan (16) plus die van Pennsylvania (20) en Wisconsin (10) (deze stemmen vallen dan weg bij Trump) zou Hillary Clinton een meerderheid in het kiescollege krijgen en dus president worden.
Bij de Trump-kiespersonen is er ook enige afvalligheid te merken. Tot dusver hebben 6 kiespersonen uit “Trumpstaten” aangekondigd dat ze in het kiescollege niet voor Trump zullen stemmen. Of het bij die zes “trouweloze kiespersonen” (‘faithless electors’) blijft, valt af te wachten.
Clinton ligt ver voorop inzake stemmentotaal. Ze heeft tot dusver 1,7 miljoen kiezers meer, en dat verschil zal volgens USA Today nog groeien aangezien voornamelijk nog stemmen geteld worden in Californië, dat in meerderheid Democratisch stemt.
Aanvechten?
Als het Clintonkamp de resultaten wil aanvechten, moet het dat snel doen. In Wisconsin verloopt de limiet om een hertelling aan te vragen op vrijdag, aldus NY Magazine, in Pennsylvania is dat maandag, en in Michigan volgende woensdag. Er is niet alleen een hertelling nodig, aldus de groep, maar ook een onderzoek naar de stemapparatuur.
On Facebook, Huma Abedin’s sister, Heba Abedin, encourages her followers to call the Justice Department to have vote in key states audited. pic.twitter.com/y4BPazFPmL
— Yashar (@yashar) November 22, 2016
Tot dusver blijkt niet dat het Clintonkamp een grote appetijt heeft om de resultaten aan te vechten, al dromen sommige medestanders van een ommezwaai op het allerlaatste moment (daarbij Heba Abedin, de zus van Clintons rechterhand Huma Abedin). De kans dat een hertelling in de drie staten winst zou opleveren is evenwel miniem. Volgens een medewerker van Clinton, geciteerd in New York Magazine, is het Witte Huis niet heel ondersteunend. De ploeg van Obama heeft de handen vol met de overgang, en wil de zaken volgens die bron niet compliceren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier