Spaanstalige Amerikanen boycotten Donald Trump – noemde Mexicanen ‘verkrachters’

Donald Trump, vorige maand, tijdens de Freedom Summit © REUTERS
Rudi Rotthier vanuit de VS

Het Spaanstalig Amerikaans tv-station Univision breekt alle banden met presidentskandidaat en vastgoedmagnaat Donald Trump. Het station zal in juli de mede door Trump georganiseerde schoonheidswedstrijd Miss USA niet uitzenden. Dit in reactie op Trumps controversiële uitspraken over Mexicanen.

Donald Trump dreigt in reactie met een rechtszaak wegens contractbreuk.

Univision, het belangrijkste Spaanstalig kanaal in de VS, met een snel groeiende markt, maakte de breuk bekend nadat Trump vorige week, bij de lancering van zijn kandidatuur voor het presidentschap, bijzonder hard had uitgehaald naar Mexicanen.

Hij kondigde de bouw van een muur aan om Mexicanen uit de VS te houden – een muur waarvoor Mexicanen zouden moeten betalen en die hij, met zijn bedrijf, goedkoop en op tijd zou kunnen leveren.

‘Drugs, misdaad, verkrachters’

Waarom was zo’n muur nodig? De Verenigde Staten zijn de “dumpingplaats geworden voor de problemen van alle anderen. Als Mexico zijn mensen stuurt, sturen ze niet de besten. Ze sturen mensen met een heleboel problemen, en ze brengen die problemen naar ons. Zij brengen drugs, zij brengen misdaad, het zijn verkrachters. Ik neem aan dat er goede mensen tussen zitten, maar ik praat met grenswachters en zij zeggen ons wat we binnenkrijgen”.

De opmerkingen leidden tot een golf van afkeuring, onder meer van Spaanstalige Amerikanen, die de opmerkingen “absurd”, “racistisch”, “onwetend” of “anti-Spaans” noemden.

‘Ik hou van Mexicanen’

Univision had het over “beledigende opmerkingen over Mexicaanse migranten”. De zender, die ook benadrukte dat Mexicaanse migranten een belangrijke rol spelen in de VS, zal de schoonheidswedstrijd op 12 juli niet uitzenden, en breekt “alle banden” met Trump.

Trump zei in een commentaar dat zijn kritiek sloeg op Amerikaanse parlementsleden, niet op het Mexicaanse volk of de Mexicaanse regering. Ik hou van Mexico, ik hou van het Mexicaanse volk”. Volgens hem zal Univision contractbreuk plegen als het doorzet, “want er zit geen opzegclausule” in het contract. “Ze gaan me een heleboel geld moeten betalen”. Hij zei dat de zender zich voor vijf seizoenen heeft vastgelegd en hem 15 miljoen dollar verschuldigd zal zijn.

Trump zei ook dat Univision toegeeft aan druk van de Mexicaanse regering. “Ze willen Donald Trump het zwijgen opleggen. En Donald Trump kan niet tot zwijgen worden gebracht”. In een commentaar voor de website Politico verklaarde de zakenman dat iemand als zijn rivaal Jeb Bush zich onmiddellijk voor dergelijke uitspraken zou verontschuldigen. “Bush zou zeggen: het spijt me, blijf ons maar te grazen nemen”.

‘Geen Robin Hood’

De Miss USA verkiezing zal het ook moeten stellen zonder een van de topacts, J. Balvin, een Colombiaanse zanger, die vindt dat Trumps uitspraken kwetsend zijn voor alle latino’s.

“Dit zou mijn eerste optreden geweest zijn op nationale (Amerikaanse) televisie”, verklaarde Balvin aan Billboard. “Ik heb geleefd. Ik weet hoe het voelt om als migrant te weten dat je niet welkom bent, en hoe de familie daaronder lijdt. Een commentaar zoals dat van Trump is krachtig. Ik was gechoqueerd.”

“Ik denk dat muziek lol brengt. Mensen moeten zich amuseren. Ik ben geen heiland en geen Robin Hood. Maar in dit geval voel ik me comfortabel en verantwoordelijk voor mijn beslissing”.

Trump is een verbale brokkenpiloot. In zijn aankondigingstoespraak sprak hij zijn appreciatie uit voor de Russische president Poetin.

Eerder had Neil Young verklaard dat Trump zijn muziek niet mag gebruiken.

Partner Content